Ρωσοουκρανικός πόλεμος: θα κινηθεί η Γερμανία στα ίχνη του Βίλι Μπραντ; Η νέα Οστπολιτίκ διχάζει
Ηταν η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Κολωνίας σε περίοδο ειρήνης. Αρχές Ιουνίου, ολόκληρο το ιστορικό κέντρο ερήμωσε για πολλές ώρες. Καταστήματα, σχολεία, νηπιαγωγεία, υπηρεσίες έκλεισαν, ασθενείς και προσωπικό νοσοκομείων και οίκων ευγηρίας μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο. Μα τι συνέβη;
Σε εργασίες εκσκαφής βρέθηκαν τρεις μεγάλες βόμβες 20 τόνων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπρεπε να εξουδετερωθούν. Ογδόντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ξεθάβονται συνεχώς βόμβες σε πολλές γερμανικές πόλεις. Απρόσκλητη υπόμνηση στις νεότερες γενεές ότι η ειρήνη δεν είναι κάτι το αυτονόητο. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η Κολωνία βίωσε τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς, με θύματα και καταστροφές. Μόνο ο εμβληματικός Καθεδρικός Ναός στάθηκε όρθιος αλλά λαβωμένος.
Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, αλλά…
«Εχω ακόμη τον σχολικό άτλαντα με την Κολωνία ερειπωμένη, τις γέφυρες διπλωμένες στον Ρήνο, και τα σπίτια ερείπια» λέει στο «Βήμα» ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Στην Ελλάδα δεν είναι άγνωστος. Ως υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας, πολέμησε τη φοροδιαφυγή, έδωσε μάλιστα το 2015 στην τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τη γνωστή «λίστα Μπόργιανς», με ελληνικά ονόματα από ένα cd που αγόρασε από την Ελβετία.
Με αυτές τις εικόνες ως παιδί, ήταν αυτονόητο ότι ο πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα υπέγραφε το «Μανιφέστο για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη μέσω της αμυντικής ικανότητας, του ελέγχου των εξοπλισμών και της κατανόησης». Ενα κείμενο έξι σελίδων που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.
Οι συνυπογράφοντες, μέλη του Κύκλου Ειρήνης του SPD, συμβουλευτικού οργάνου για θέματα ειρηνευτικής πολιτικής του κόμματος, πιέζουν για μια σταδιακή ύφεση και συνεννόηση με τη Ρωσία. Ανήκουστο μετά από τρία χρόνια ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία και σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ εξοπλίζεται σαν αστακός για να αντιμετωπίσει πιθανή ρωσική επίθεση στην επικράτειά του. «Μα είναι δυνατόν επιφανείς πολιτικοί να υιοθετούν επιχειρηματολογία εθνολαϊκιστών;» αναρωτήθηκαν πολλοί.
«Πολυετής πόλεμος φθοράς»
«Κατ’ αρχάς, κατανοώ απόλυτα τους ανθρώπους στην Ουκρανία, τους νέους που έχουν σημαδευτεί από τις φρικτές εμπειρίες του πολέμου, κι εκείνους που από βαθύ ηθικό συναίσθημα λένε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν τελικά δεν πρέπει να βγει νικητής» μας ξεκαθαρίζει ο Βάλτερ-Μπόργιανς.
«Ο Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμυνθεί. Θεωρώ λοιπόν υποτιμητικό να ερμηνευθεί το κείμενο ως κίνηση υποταγής ή ακόμη και συμπάθειας προς τον ρώσο πρόεδρο ή τους εθνολαϊκιστές. Αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα, όσο δύσκολο κι αν είναι. Εδώ και τρία χρόνια έχουμε εκατόμβη νεκρών από τον άμαχο πληθυσμό και τους στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, Οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Στην ειδική ορολογία αυτό ονομάζεται πόλεμος φθοράς. Και το ερώτημα είναι, για πόσο καιρό ακόμη μπορούμε να το βλέπουμε;».
«Εκκεντρικός σύλλογος μπούμερ»
Ο Βάλτερ-Μπόργιανς θεωρεί πολύ σημαντικό να αντλήσει η σημερινή Ευρώπη από τα διδάγματα της μεταπολεμικής γερμανικής ιστορίας με την πολιτική ύφεσης τουΒίλι Μπραντ.
Υπενθυμίζει ότι όταν δεσμεύτηκε για αναγνώριση των συνόρων Οντερ – Νάισε, ανάμεσα στην Ανατολική Γερμανία και την Πολωνία, ξεσηκώθηκαν κύματα μίσους εναντίου του, παρά το ότι αποδέχθηκε και νομιμοποίησε μια κατάσταση που ίσχυε ήδη από 40 χρόνια νωρίτερα. «Αν δεν το είχε κάνει κι είχε πει ότι το ανατολικό τμήμα είναι γερμανικό, οι Πολωνοί επέμεναν ότι είναι πολωνικό και οι Ρώσοι ότι ανήκει στο ανατολικό μπλοκ, θα είχε ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος».
Από το 1970 στο 2025
Μπορεί όμως να συγκριθεί το 2025 με όρους δεκαετίας του ’70; Μιλώντας στο «Spiegel» o Γιαν Μπέρεντς, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Viadrina της Φρανκφούρτης στον Οδηρα, ειδικός σε θέματα Ανατολικής Ευρώπης, το αμφισβητεί, αδικώντας ίσως εκείνη τη γενιά πολιτικών.
«Κατανοώ την Οστπολιτίκ του SPD και τον μύθο που δημιουργήθηκε γύρω από αυτήν ως έργο μιας συγκεκριμένης γενιάς, την οποία τώρα υπερασπίζεται» παρατηρεί. «Είναι κυρίως συνταξιούχοι που αρνούνται να αντιληφθούν ότι οι συνταγές του 1975 δεν είναι πλέον χρήσιμες σήμερα. Αντί να αναλύουν το παρόν, επικαλούνται ένα παρελθόν που δεν υπήρξε ποτέ. Πρόκειται για έναν εκκεντρικό σύλλογο μπούμερ ή συνταξιούχων».
Ο Μπόρις Πιστόριους, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Aμυνας στην κυβέρνηση συνασπισμού του Φρίντριχ Μερτς, κατηγόρησε μάλιστα τους υπογράφοντες για άρνηση της πραγματικότητας. Στη συζήτησή μας στη σκιά του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας, ο Βάλτερ-Μπόργιανς προσπερνά τις προσβολές και περνά στην αντεπίθεση.
«Είναι άρνηση της πραγματικότητας ότι βρισκόμαστε σε έναν πολυετή πόλεμο φθοράς; Είναι άρνηση της πραγματικότητας αν θέλουμε να τον παγώσουμε και να μην εμπλακούμε σε πολεμική σύγκρουση, ειδικά με κάποιον σαν τον Πούτιν; Ποιος αφελής μπορεί να πιστεύει ότι τα περισσότερα όπλα φέρνουν την ειρήνη;».
Η συνέχιση του πολέμου φαίνεται να προβληματίζει και τους ίδιους τους Γερμανούς. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa για λογαριασμό του περιοδικού «Stern», η πλειοψηφία των Γερμανών δεν πιστεύει στις ειρηνικές διαθέσεις του Πούτιν. Αλλά ένα 56% θα θεωρούσε λογικό κάποια στιγμή να υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία του καγκελαρίου με τον ρώσο πρόεδρο.
«Να δώσουμε χώρο στη διπλωματία»
Από το SPD έγιναν μάλιστα και διπλωματικές κινήσεις που εξόργισαν. Με δική του πρωτοβουλία ο Σοσιαλδημοκράτης εν ενεργεία βουλευτής Ραλφ Στέγκνερ, από τους συγγραφείς του Μανιφέστου, σε επίσκεψή του πρόσφατα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη του Κρεμλίνου. «Για όπλα ο καθένας μπορεί να μιλήσει, ακόμη και όποιος δεν μπορεί να ξεχωρίσει μια ομπρέλα από ένα ντουφέκι» είπε στο ραδιόφωνο «Deutschlandfunk». «Αλλά διπλωματία κεκλεισμένων των θυρών είναι υψηλή τέχνη» είπε προς την κατεύθυνση των επικριτών του.
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιενς δεν είναι βουλευτής πλέον και το όπλο του είναι η υπογραφή του. Και τα βιώματά του. «Ο πατέρας μου ήταν ο μόνος που επέζησε από την οικογένεια και επέστρεψε από τον πόλεμο, ο αδελφός του σκοτώθηκε στο ρωσικό μέτωπο, η αδελφή της γιαγιάς μου σκοτώθηκε μαζί με τον γιο της σε βομβαρδισμό. Οδηγούμαστε με αυτό το ράλι εξοπλισμών σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς διέξοδο».
Content Original Link:
" target="_blank">