ΗΠΑ - Ισραήλ: Το μυστικό σχέδιο Τραμπ - Νετανιάχου για Γάζα και Μ. Ανατολή
Με δεδομένο το κλείσιμο -σε αυτή τουλάχιστον τη φάση- του μετώπου με το Ιράν και την προσοχή του πλανήτη να ξαναστρέφεται προς την αιματοβαμμένη Γάζα, ΗΠΑ και Ισραήλ εμφανίζονται έτοιμες να προωθούν ένα δικό τους αναθεωρημένο σχέδιο (η συνέχεια του «σχεδίου Ριβιέρα») για μια νέα Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων σε ισραηλινά αλλά και αραβικά μέσα και δηλώσεις αξιωματούχων, ΗΠΑ, Ισραήλ και Αραβικές χώρες, κάνουν κινήσεις για την διευθέτηση των ανοιχτών ζητημάτων στην Μέση Ανατολή.
Νέο σχέδιο Τραμπ – Νετανιάχου για την Μέση Ανατολή
Η κινητικότητα για το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από ένα ρεπορτάζ του Israel Hayom, το οποίο υπογράφει ο Αριέλ Καχάνα, διπλωματικός συντάκτης και ανταποκριτής του μέσου στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με αυτό Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν κατά την διάρκεια ενός τηλεφωνήματος σε ένα σχέδιο επίλυσης του παλαιστινιακού με δύο κράτη.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, το σχέδιο Τραμπ- Νετανιάχου προβλέπει την λήξη των εχθροπραξιών στην Γάζα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, την επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ, στις οποίες πλέον θα συμπεριλαμβάνονται και άλλα αραβικά κράτη, και ειδικά η Συρία και η Σαουδική Αραβία, αλλά και μια λύση των δύο κρατών που όμως θα αναγνωρίζει… περιορισμένη ισραηλινή κυριαρχία στην Δυτική Όχθη.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Israel Hayom, η απόφαση για να προχωρήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ σε μια επίλυση του θέματος της Γάζας προέκυψε, όταν αμέσως μετά την αμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, πραγματοποιήθηκε μια τετραμερής τηλεφωνική συνομιλία. Σε αυτήν συμμετείχαν ο προέδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μάρκο Ρούμπιο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεωντου Ρον Ντέρμερ.
Τα επτά σημεία του νέου σχεδίου
Στο τηλεφώνημα που έγινε σε πανηγυρικό τόνο, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για μια επέκταση της «ειρήνης» στην Μέση Ανατολή. Έτσι οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε κάποιες βασικές αρχές για τις επόμενες κινήσεις:
1) Οι εχθροπραξίες στη Γάζα θα ολοκληρωθούν εντός δύο εβδομάδων
2) Τέσσερα αραβικά έθνη (συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου και των ΗΑΕ) θα διοικήσουν τη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τη δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς
3) Η ηγεσία της Χαμάς θα εξοριστεί σε άλλες χώρες, ενώ οι όμηροι θα απελευθερωθούν
4) Κράτη ανά τον κόσμο θα υποδεχθούν κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν
5) Η επέκταση των Συμφωνιών Αβραάμ θα φέρει τη Συρία, Σαουδική Αραβία και επιπλέον αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να αναγνωρίσουν το Ισραήλ και να δημιουργήσουν επίσημες σχέσεις
6) Το Ισραήλ θα δηλώσει την προθυμία του για μελλοντική επίλυση της παλαιστινιακής σύγκρουσης υπό την έννοια των «δύο κρατών», υπό την προϋπόθεση των μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής
7) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν την περιορισμένη εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (ήτοι την Δυτική Όχθη)
Το επικοινωνιακό blitzkrieg έχει ξεκινήσει
Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα, άλλα μέσα όπως το New Arab, στάθηκαν στο γεγονός ότι πλέον στο Τελ Αβίβ έχουν αναρτηθεί γιγαντοαφίσες για τις Συμφωνίες του Αβραάμ (είχε γίνει κάτι αντίστοιχο πριν από τον βομβαρδισμό εναντίον του Ιράν από τις ΗΠΑ), αλλά και στις δηλώσεις στο CNBC, του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, ότι η επέκταση των Συμφωνιών του Αβράαμ είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης Τραμπ και ότι: «Πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε πολύ μεγάλες ανακοινώσεις από χώρες που θέλουν να μπουν στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Αβραάμ. Ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθεί ομαλοποίηση με μια γκάμα χωρών που μέχρι πρότινος δεν είχαν σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτές τις Συμφωνίες».
Σύμφωνα με όσα διακινούνται σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα αυτό, δεν είναι απίθανο στο σχέδιο Τραμπ- Νετανιάχου για την επέκταση των Συμφωνιών του Αβράαμ να περιλαμβάνεται και ο Λίβανος, καθώς στην γιγαντοαφίσα στο Τελ Αβίβ, φιγουράρει και αυτός ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών που προφανώς η ισραηλινή πλευρά θα ήθελε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κίνηση.
Ο Νετανιάχου δεν χάνει λεπτό
Στον φόντο των παραπάνω δημοσιευμάτων και δηλώσεων, πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανάρτησε ένα βίντεο στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πολεμήσαμε σκληρά εναντίον του Ιράν – και πετύχαμε μια μεγάλη νίκη. Αυτή η νίκη ανοίγει μια ευκαιρία για μια δραματική επέκταση των ειρηνευτικών συμφωνιών. Εργαζόμαστε σθεναρά πάνω σε αυτό. Παράλληλα με την απελευθέρωση των ομήρων μας και την ήττα της Χαμάς, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εδώ που δεν πρέπει να χαθεί. Ούτε μία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη».
Ετοιμάζεται συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου
Λίγο αργότερα δε, η ιστοσελίδα Axios, επικαλούμενη τρεις ισραηλινούς αξιωματούχους ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο τις επόμενες εβδομάδες για να γιορτάσουν τον κοινό αμερικανοϊσραηλινό βομβαρδισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Μια τέτοια συνάντηση θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να συζητήσουν για την κατάσταση με το Ιράν, αλλά και για να κάνουν πιο συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα τους για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής». Σε σχετική ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο, μετά από το σχετικό δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει κανένα πρόβλημα να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου».
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δίνει και μια άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση, συνδέοντας την πρόταση για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και την προώθηση του σχεδίου για τις Συμφωνίες του Αβραάμ με τις δικαστικές περιπέτειες του Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά, για τις οποίες ζήτησε αναβολή της έναρξης των διαδικασιών κατά δύο εβδομάδες, αφού έλαβε πρώτα δημόσια στήριξη για το θέμα από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πιθανά εμπόδια
Με βάση τα παραπάνω κι αν ισχύουν τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα Israel Hayom, δεν είναι απίθανο μέσα στις επόμενες ημέρες Ισραήλ και ΗΠΑ να ξεκινήσουν να ασκούν πιέσεις προς τις Αραβικές χώρες να αποδεχθούν το περιεχόμενο του σχεδίου για την Γάζα και την Μέση Ανατολή στο οποίο έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους.
Αυτή η προσπάθεια, αν κανείς κοιτάξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου που παρουσίασε το Israel Hayom, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει σφοδρές αντιδράσεις από διάφορους παράγοντες και πλευρές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αφού κάνει αναφορά και πάλι σε μετακίνηση Παλαιστίνιων από την Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την επιβολή έστω και περιορισμένης κυριαρχίας του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη.
Και οι Ευρωπαίοι πιέζουν για λύση στην Γάζα
Πάντως οι κινήσεις από την πλευρά ΗΠΑ και Ισραήλ, έρχονται μια μέρα μετά από τις αναφορές και από την πλευρά της Χαμάς ότι οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία προχωρούν καλά, αλλά και την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες «σηκώνουν» ιδιαίτερα ψηλά το θέμα μιας εκεχειρίας στην Γάζα.
Σημειώνεται ότι για το θέμα υπήρξε σχετική συμφωνία στην σύνοδο κορυφής, με το γραπτό κείμενο συμπερασμάτων να αναφέρει πως: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στην άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, οδηγώντας σε μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την έκθεση για τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το Αρθρο 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.–Ισραήλ και καλεί το Συμβούλιο να συνεχίσει τις συζητήσεις για τα επόμενα βήματα, όπου κριθεί σκόπιμο, εντός του Ιουλίου 2025, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου.
Content Original Link:
" target="_blank">