Αποκάλυψη CNN: Ανατρεπτική αμερικανική πρόταση για επενδύσεις σε πυρηνική ενέργεια στο Ιράν
Πιστή στο πάντρεμα της λογικής των επιχειρήσεων με την διεθνή πολιτική εμφανίζεται να είναι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN, πριν καν ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλλει μια εκεχειρία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ, ο ειδικός απεσταλμένος του για την Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ είχε ετοιμάσει μια πρόταση προς την Τεχεράνη για την επίλυση του ζητήματος του πυρηνικού του προγράμματος.
Αμερικανικό σχέδιο για πυρηνικό πρόγραμμα άνευ εμπλουτισμού
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του CNN, το οποίο έρχεται εν μέσω δηλώσεων περί πιθανής συνάντησης και συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν (που όμως διέψευσε η ιρανική πλευρά), η κυβέρνηση Τραμπ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να «βοηθήσει» το Ιράν με 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να «τρέξει» ένα «ασφαλές» πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Η πρόταση Γουίτκοφ περιλαμβάνει επίσης χαλάρωση των κυρώσεων και απελευθέρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων από παγωμένα ιρανικά κεφάλαια.
Όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενο πηγές, παράγοντες τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τη Μέση Ανατολή έχουν συνομιλήσει με τους Ιρανούς παρασκηνιακά σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και εν μέσω των εκατέρωθεν πληγμάτων στο Ιράν και το Ισραήλ. Οι συζητήσεις μάλιστα συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τόνισαν ότι έχουν διατυπωθεί διάφορες προτάσεις. Είναι προκαταρκτικές και εξελίσσονται με ένα σταθερά αδιαπραγμάτευτο όρο: τον μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν. Η ιρανική πλευρά όμως υποστηρίζει ότι ο εμπλουτισμός είναι αναγκαίος. Για αυτό κατά τα φαινόμενα οι ΗΠΑ σε τουλάχιστον ένα από τα προσχέδια της πρότασης δίνουν σημαντικά κίνητρα στο Ιράν.
Τα κίνητρα, οι επενδύσεις και οι Άραβες μεσολαβητές
Σύμφωνα πάντα με το CNN, κάποια από τα κίνητρα και τους όρους διαμορφώθηκαν σε μια μυστική, πολύωρη συνάντηση μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και των εκπροσώπων χωρών του Κόλπου στον Λευκό Οίκο, που έλαβε χώρα μια μέρα πριν από τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ κατά του Ιράν.
Μεταξύ των όρων που συζητούνται είναι επενδύσεις ύψους της τάξης των 20-30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα νέο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που δεν θα χρειάζεται εμπλουτισμό ουρανίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων, τα χρήματα δεν θα προέλθουν απευθείας από τις ΗΠΑ, αλλά από τους Άραβες εταίρους τους. Οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας του Ιράν έχουν συζητηθεί σε προηγούμενους γύρους πυρηνικών συνομιλιών τους τελευταίους μήνες.
Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Ιράν μπορεί να έχει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς πολιτικούς σκοπούς, αλλά ότι δεν μπορεί να εμπλουτίζει ουράνιο για το πρόγραμμα αυτό. Αντ’ αυτού, οι ΗΠΑ έχουν προτείνει ότι το Ιράν θα μπορούσε να εισάγει το εμπλουτισμένο ουράνιο. Ο Γουίκτοφ παρομοίασε το πιθανό πρόγραμμα με αυτό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Τώρα το ζήτημα και η συζήτηση με το Ιράν θα είναι, πώς θα ξαναχτίσουμε ένα καλύτερο πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα για εσάς που δεν θα βασίζεται στον εμπλουτισμό», δήλωσε στο CNBC.
Η αμερικανική πρόταση έχει ήδη συζητηθεί
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι προτάσεις που συζητήθηκαν στη μυστική συνάντηση υπό τον Γουίτκοφ αποτέλεσαν αντικείμενο συνεχών συζητήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μέσω μεσολαβητών -κυρίως του Κατάρ- τις τελευταίες ημέρες. Το Κατάρ διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στη μεσολάβηση για την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και θα συνεργαστεί πολύ στενά με τις ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ τους δεν θα επαναληφθούν.
Το αβέβαιο μέλλον της και τα αδύναμα σημεία
Εάν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν και εάν υπάρξουν όντως συνομιλίες με το Ιράν την επόμενη εβδομάδα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τραμπ από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι εξαιρετικά πιθανό να δρομολογηθούν κι άλλες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Τα αδύναμα σημεία της πρότασης όπως παρουσιάζεται από το CNN, είναι ότι το Ιράν εξαιρετικά δύσκολα θα δεχθεί «επενδύσεις» από τα Αραβικά κράτη ή τις ΗΠΑ, ενώ η κίνηση αυτή ούτως ή άλλως οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια «σύγκρουση» με τα ρωσικά συμφέροντα στο Ιράν.
Ήδη η Μόσχα κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών Ισραήλ – Ιράν, είχε προειδοποιήσει για τις δραματικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ένα πλήγμα στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειες του Μπουσέρ, στο οποίο και εργάζονται Ρώσοι ειδικοί.
Content Original Link:
" target="_blank">