Σερβία: Οι Αρχές ανακοίνωσαν συλλήψεις για πραξικόπημα λίγες πριν από διαδήλωση κατά του Βούτσιτς
Ανεβαίνει εκ νέου το πολιτικό θερμόμετρο στην Σερβία. Το αντικυβερνητικό- φοιτητικό κίνημα που δημιουργήθηκε μετά από την τραγωδία στο Νόβι Σάντ, καλεί σήμερα σε νέα μεγάλη διαδήλωση επιδίδοντας μάλιστα τελεσίγραφο στον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να προκηρύξει εκλογές, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση προχώρησε σε συλλήψεις έξι ατόμων με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα.
Ο Βούτσιτς τραβάει το σκοινί
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν δράσεις πολιτικής ανυπακοής για σήμερα, αν ο Βούτσιτς αρνούνταν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέχρι τις 9 το πρωί.
Στο τελεσίγραφο της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της χώρας απάντησε χθες με εμπρηστικό από την πλευρά του τρόπο, δηλώνοντας ότι «αν θέλετε να διαδηλώσετε δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι αύριο το πρωί».
Διαδηλωτές κατηγορούνται για προσπάθεια πραξικοπήματος
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου, ότι αποφασίστηκε η κράτηση έξι ατόμων που συνελήφθησαν την Τετάρτη, αφού κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν ένοπλο πραξικόπημα για την ανατροπή της σερβικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση δύο από τους συλληφθέντες είναι ύποπτοι για κατασκευή, κατοχή, μεταφορά και εμπορία όπλων, αφού η αστυνομία βρήκε ένα πιστόλι στο αυτοκίνητο του ενός και μια βαλλίστρα που φέρεται να ανήκει σε έναν άλλο.
Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι οι ύποπτοι συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα εστιατόριο στο Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία, «με σκοπό να σχεδιάσουν μια βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης στη Δημοκρατία της Σερβίας».
Οι συλληφθέντες αρνούνται όλες τις κατηγορίες, ενώ ο δικηγόρος του ενός υποστηρίζει ότι το όπλο που βρέθηκε και στο οποίο δεν υπήρχε σειριακός αριθμός το «φύτεψαν» οι αστυνομικοί.
Το ιστορικό και η καταστολή
Οι διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας έχουν ξεκινήσει στην Σερβία από τον Νοέμβριο του 2024, έπειτα από την τραγωδία στο Νόβι Σαντ στην οποία 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν μέρος της τσιμεντένιας οροφής του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης κατέρρευσε και τους πλάκωσε.
Το κίνημα πήρε πιο πολιτικά χαρακτηριστικά με συγκεκριμένα αιτήματα από την άνοιξη φέτος, με τους φοιτητές να έχουν ουσιαστικά κεντρικό ρόλο στις διαμαρτυρίες και να ζητούν ξεκάθαρα πρόωρες εκλογές. Η πίεση αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς τον Ιανουάριο, όμως προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να «ρίξει» τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Όλο αυτό το διάστημα η σερβική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει κάνει βήμα πίσω, αλλά από την πλευρά της κλιμακώνει την ένταση λαμβάνοντας μέτρα όπως, παρακράτηση των μισθών των καθηγητών πανεπιστημίων γιατί δεν κάνουν μάθημα όσο διαρκούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενώ όπως καταμαρτυρούν οι πρόσφατες συλλήψεις των έξι, έχει περάσει και σε κινήσεις προληπτικής καταστολής.
Για την σημερινή κινητοποίηση, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να υπάρξει μαζική συμμετοχή, αφού για διαφορετικούς λόγους ουσιαστικά όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς είτε θα μείνουν ακινητοποιημένα, είτε έχουν ανακοινώσει ότι θα περιορίσουν τα δρομολόγια τους.
Content Original Link:
" target="_blank">