Τα διλήμματα Στάρμερ για μετάβαση σε νέα «Εποχή του Σιδήρου»
ΛΟΝΔΙΝΟ, Ανταπόκριση
Ικανοποιημένος επέστρεψε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πίεσαν και πέτυχαν να επιμηκυνθεί στα 10 χρόνια το περιθώριο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών στο 5% του ΑΕΠ.
Η πρόσφατη δημοσίευση της Στρατηγικής Αμυντικής Αναθεώρησης από τη βρετανική κυβέρνηση είχε αναδείξει τόσο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα όσο και τα βήματα που σχεδιάζονται για να τις αντιμετωπίσει. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στο να προετοιμάσει το Ηνωμένο Βασίλειο για έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο, με βασικό στόχο τη μετάβαση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων σε «πολεμική ετοιμότητα».
Η άμυνα ως δύναμη ανάπτυξης
Ο Στάρμερ σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ ως το 2027 (από 2,33% που ήταν το 2024) και να τις διπλασιάσει ως το 2035.
Ο βρετανός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την άμυνα ως κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία και προτίθεται να επενδύσει δισεκατομμύρια σε εργοστάσια πυρομαχικών, τεχνολογία drones και κυβερνοϊκανότητες.
Το φιλόδοξο πρόγραμμά του αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 9.000 άμεσες θέσεις εργασίας και χιλιάδες ακόμη στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Εκφράζονται όμως αντιρρήσεις για το αν είναι ρεαλιστικό να αυξηθούν οι δαπάνες στο 5% (3,5% για άμυνα συν 1,5% για υποδομές). Μιλώντας στo «Βήμα», ο δρ Αλεξ Γκίλντερ,αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, τόνισε ότι «το 3,5% είναι μια δύσκολη απαίτηση, τη στιγμή που το βιοτικό επίπεδο μειώνεται στο ΗΒ. Δεδομένης της καλής επίδοσης του Reform UK στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, η κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική στον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσει τέτοιες δαπάνες. Οι εργαζόμενες οικογένειες στο ΗΒ έχουν πληγεί σκληρά από μια πενταετία πληθωρισμού, αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και στασιμότητας των μισθών. Σε αυτό το κλίμα, είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η κατασκευή νέων πολεμικών πλοίων είναι αποτελεσματική χρήση των δημόσιων πόρων» πρόσθεσε ο δρ Γκίλντερ.
Ο Πάτρικ Πόρτερ, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, τόνισε στο «Βήμα» ότι «η αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων για μια νέα «Εποχή του Σιδήρου» θα απαιτήσει τεράστιες κεφαλαιουχικές δαπάνες», ενώ ο δρ Μπενς Νέμεθ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College στο Λονδίνο, εξέφρασε μιλώντας στο «Βήμα» την ανησυχία ότι «ο στόχος του 3,5% φαίνεται ανέφικτος προς το παρόν. Η επίτευξη του σημερινού 2% πήρε περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο σε πολλές χώρες. Η απόφαση για αύξηση των αμυντικών δαπανών του ΗΒ στο 2,5% του ΑΕΠ δεν προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις. Υπάρχουν συνεχιζόμενες συζητήσεις για το αν αυτά τα κονδύλια θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς την υγειονομική περίθαλψη ή την κοινωνική πρόνοια, αλλά δεν κυριάρχησαν στον δημόσιο διάλογο. Η αύξηση στο 3,5% ενδέχεται να αποδειχθεί δυσκολότερη. Η αποδοχή από το βρετανικό κοινό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν αντιλαμβάνεται τη Ρωσία ως άμεσο κίνδυνο».
Οι δυσκολίες στη μετάβαση
Ο Ντέιβιντ Γκάλμπρεθ, καθηγητής Πολέμου και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, είπε στο «Βήμα»: «Νομίζω ότι η πρόκληση είναι η εσωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση των Εργατικών επιθυμεί να διατηρήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δεν βλέπω πώς μπορεί να γίνει αυτό ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η αμυντική δαπάνη στο 3,5% του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να σταματήσουν να γίνονται πολλά άλλα πράγματα – και αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο».
Ο Αναντ Μένον, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Εξωτερικών Υποθέσεων στο King’s College, συμφωνεί. «Η κυβέρνηση έχει πολύ λίγα χρήματα. Περιορίζεται από δημοσιονομικούς κανόνες που θέσπισε η υπουργός Οικονομικών. Η άμυνα δεν είναι προτεραιότητα για τον βρετανικό λαό με την έννοια ότι δεν είμαστε Πολωνία, ούτε Εσθονία. Αρα δεν υπάρχει η ίδια οξεία αίσθηση απειλής. Οπότε στην πραγματικότητα το να αυξήσουμε τη φορολογία για να ξοδέψουμε περισσότερα για την άμυνα δεν θα είναι πολύ δημοφιλές».
Content Original Link:
" target="_blank">