Δολάριο: Η μεγαλύτερη «βουτιά» από το 1973
Το δολάριο ΗΠΑ κατέγραψε το ιστορικά χειρότερο πρώτο εξάμηνο έτους από το 1973, με πτώση άνω του 10% έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, όπως η λίρα, το ευρώ και το γιεν.
Η απότομη αυτή υποχώρηση συνδέεται άμεσα με τις εμπορικές και οικονομικές πολιτικές της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, που έχουν αναγκάσει τους επενδυτές παγκοσμίως να επανεξετάσουν την έκθεσή τους στο δολάριο ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα.
Η πτώση του δείκτη δολαρίου και οι επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ
Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος έναντι των ανταγωνιστών του, σημείωσε τη χειρότερη εκκίνηση έτους από την κατάρρευση του συστήματος ισοτιμιών Bretton Woods το 1973, όταν είχε χάσει 15% σε εξαμηνιαία βάση. Η πτώση αυτή διαψεύδει τη μέχρι πρότινος ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ θα ενίσχυε το δολάριο, πλήττοντας κυρίως τις οικονομίες εκτός ΗΠΑ.
Αντίθετα, το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 13% φτάνοντας την ισοτιμία 1,17 δολαρίου, ενώ η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια όπως τα γερμανικά ομόλογα αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει μεταστροφή των επενδυτών προς εναλλακτικά νομίσματα και περιουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, η αύξηση του αμερικανικού χρέους, που αναμένεται να φτάσει τα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία λόγω του «μεγάλου, όμορφου» φορολογικού νομοσχεδίου του Τραμπ, εντείνει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των αμερικανικών δανείων και προκαλεί έξοδο από την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ.
Ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Fed και το μέλλον του δολαρίου
Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ πιέζει για μειώσεις επιτοκίων και ασκεί κριτική στον επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου. Όπως επισημαίνει ο στρατηγικός αναλυτής Φρανσέσκο Πεζόλε, «το δολάριο έχει γίνει ο σάκος του μποξ για τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του Τραμπ».
Παρότι το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα παγκοσμίως, η σημαντική αποδυνάμωσή του δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον του, καθώς η στροφή των παγκόσμιων επενδυτών να μειώσουν την έκθεσή τους στο αμερικανικό νόμισμα τροφοδοτεί περαιτέρω την πτώση του. Σε αυτό το πλαίσιο, η πτώση του δολαρίου αποτελεί ένα κρίσιμο οικονομικό φαινόμενο με ευρύτερες επιπτώσεις για τις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία.
Content Original Link:
" target="_blank">