Το πλήρωμα του ελληνόκτητου Magic Seas εγκατέλειψε το πλοίο που δέχτηκε επίθεση ανοικτά της Υεμένης
«Το πλοίο έγινε στόχος πολλών μικρών πλεούμενων στα οποία επέβαιναν ένοπλοι, που άνοιξαν πυρ με ελαφρά όπλα και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες. Η ομάδα ασφαλείας ανταπέδωσε» τα πυρά, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
Ερυθρά Θάλασσα: Το πλοίο χτυπήθηκε από «άγνωστου» τύπου όπλα
Η UKMTO ανέφερε κατόπιν πως το πλοίο χτυπήθηκε από «άγνωστου» τύπου όπλα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν πληροφορίες πως το σκάφος έβαζε νερό και ότι «όλο το πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος και περιμένει διάσωση».
Άλλη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, η Ambrey, ανέφερε από την πλευρά της ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δυο τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs), που προκάλεσαν «ζημιά» στο φορτίο. Η ίδια πηγή ανέφερε νωρίτερα πως το πλοίο υπέστη επίθεση από «οκτώ ελαφριά σκάφη» καθώς κινείτο προς βορρά στην Ερυθρά Θάλασσα. Και αυτή η πηγή έκανε λόγο για επίθεση με ελαφριά όπλα και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες.
Αργότερα, η UKMTO ανέφερε πως το πλήρωμα επιβιβάστηκε σε διερχόμενο πλοίο και είναι ασφαλές.
Δεν υπήρξαν Έλληνες στο πλοίο
Σύμφωνα με πηγές του ναυτιλιακού τομέα που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πρόκειται για το σκάφος μεταφοράς χύδην φορτίου Magic Seas, υπό σημαία Λιβερίας, πάντως ελληνόκτητο. Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφεραν χθες ότι δεν υπήρχε κάποιος Έλληνας ναυτικός ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος.Από τα τέλη του 2023, οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν δεκάδες επιθέσεις εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς συνδέονταν με το Ισραήλ στα ανοικτά της Υεμένης, κατόπιν σε αμερικανικά πλοία, προτού κλείσουν τον Μάιο συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τις ΗΠΑ, έπειτα από εβδομάδες αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών.
Διεμήνυσαν μολαταύτα πως θα συνέχιζαν να βάζουν στο στόχαστρο ισραηλινά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος από τον Οκτώβριο του 2023.
Οι Χούθι είχαν αναστείλει τις επιθέσεις τους κατά τη διάρκεια της δίμηνης κατάπαυσης του πυρός, η οποία τερματίστηκε τον Μάρτιο.
Οι ενέργειές τους ώθησαν πολλές εφοπλιστικές εταιρείες να αποφεύγουν την περιοχή από την οποία διερχόταν ως πρότινος το 12% των εμπορευμάτων τα οποία διακινούνται διά θαλάσσης παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS).
Ακόμη, οι υεμενίτες αντάρτες έχουν προχωρήσει σε δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
Content Original Link:
" target="_blank">