Καμπανάκι για τον ιό chikungunya - Πώς μεταδίδεται
Καμπανάκι κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον ιό chikungunya, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία. Ο ιός μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και προκαλεί πυρετό και έντονους πόνους στις αρθρώσεις, που συχνά είναι εξουθενωτικοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.
Τα συμπτώματα του chikungunya είναι παρόμοια με αυτά του δάγκειου πυρετού και του ιού Ζίκα, κάτι που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Ο chikungunya δεν είναι μια ευρέως γνωστή ασθένεια, αλλά έχει ανιχνευθεί και μεταδοθεί σε 119 χώρες παγκοσμίως, θέτοντας σε κίνδυνο 5,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε η Ντιάνα Ρόχας Άλβαρεζ.
Θύμισε πως την περίοδο 2004-2005 μια μεγάλη επιδημία του chikungunya εξαπλώθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, χτυπώντας πρώτα μικρά νησιά και στη συνέχεια εξαπλώθηκε παγκοσμίως, επηρεάζοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί εισαγόμενα κρούσματα που συνδέονται με το ξέσπασμα στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού. Τοπική μετάδοση έχει αναφερθεί στη Γαλλία, ενώ ύποπτα κρούσματα έχουν ανιχνευθεί στην Ιταλία.
«Επειδή αυτά τα μοτίβα μετάδοσης είχαν παρατηρηθεί και στο ξέσπασμα του 2004, ο ΠΟΥ ζητά επείγουσα δράση για να μην επαναληφθεί η ιστορία», είπε η Άλβαρεζ.
Σημείωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρότερο του 1%, «αλλά όταν αρχίζεις να μετράς εκατομμύρια κρούσματα, αυτό το 1% μπορεί να σημαίνει χιλιάδες θανάτους. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου από νωρίς, ώστε οι χώρες να προετοιμαστούν εγκαίρως, να ανιχνεύσουν και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους για να αποφύγουν μεγάλες επιδημίες».
Τα κουνούπια τίγρης
Η Άλβαρεζ εξήγησε ότι σε περιοχές όπου οι πληθυσμοί έχουν μικρή ή καθόλου ανοσία, ο ιός μπορεί να προκαλέσει ταχέως σημαντικές επιδημίες, επηρεάζοντας έως και τα τρία τέταρτα του πληθυσμού.
Ο ιός chikungunya μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω των τσιμπημάτων μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών, κυρίως των ειδών Aedes aegypti και Aedes albopictus.
Το τελευταίο, γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, επεκτείνεται βορειότερα καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Τσιμπά κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αυξημένη δραστηριότητα το πρωί και αργά το απόγευμα.
Ο ΠΟΥ προέτρεψε τους πολίτες να προστατευθούν λαμβάνοντας μέτρα όπως η χρήση εντομοαπωθητικών και η αποφυγή στάσιμου νερού σε δοχεία όπως κουβάδες, όπου τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν.
«Σήμερα, ο ΠΟΥ παρατηρεί την εμφάνιση του ίδιου μοτίβου: από την αρχή του 2025, η Ρεϊνιόν, η Μαγιότ και το Μαυρίκιο έχουν αναφέρει σημαντικές επιδημίες chikungunya. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ρεϊνιόν έχει ήδη μολυνθεί», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Content Original Link:
" target="_blank">