Πότε θα επιστρέψουν οι κινητήρες V8 ή V10 στη F1 -Ο πρόεδρος της FIA έθεσε το χρονοδιάγραμμα
Σε μια εποχή που πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν νέα πλάνα για την εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης, επιβραδύνοντας τα σχέδιά τους για την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγέμ, λέει ότι η επιστροφή της Formula 1 στους κινητήρες είναι “ο σωστός δρόμος”.
Ήδη το θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά, νωρίτερα φέτος, από τις εμπλεκόμενες πλευρές: τη FIA, τη F1, τις ομάδες και τους κατασκευαστές του σπορ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση για την εγκατάλειψη των υβριδικών μονάδων ισχύος, για χάρη ενός ατμοσφαιρικού V8 – ή ακόμη και V10.
Οι τελευταίες είναι κομβικής σημασίας για πολλούς κατασκευαστές αυτοκινήτων που έχουν εισρεύσει στη F1 τα τελευταία χρόνια – σίγουρα για την Audi, τη Honda και τη Ford. Ωστόσο, κατασκευαστές σπορ αυτοκινήτων, όπως η Ferrari και η Mercedes-AMG, δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι την επιστροφή στους ατμοσφαιρικούς V8.
Μάλιστα, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να απενοχοποιηθεί περιβαλλοντολογικά με την καύση 100% βιώσιμων καυσίμων από τα μονοθέσια της Formula 1, και παράλληλα να μειώσει το κόστος και να επαναφέρει στο νοσταλγικό ήχο των μονοθεσίων. Όμως, από την άλλη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα είναι πια σε θέση να προβάλλουν τις υβριδικές τους τεχνολογίες μέσω του μεγαλύτερου μηχανοκίνητου σπορ του πλανήτη.
Οι κανονισμοί της πετναετίας 2026-2030 προβλέπουν την παραμονή των υβριδικών μονάδων ισχύος, που έχουν στο επίκεντρό τους τον V6 Turbo, με τη χρήση βιοκαυσίμων. Παρότι θα αφαιρεθεί ένας από τους δύο ηλεκτροκινητήρες, από τη νέα χρονιά η μισή ισχύς θα παράγεται από την ηλεκτρική ενέργεια που θα αποθηκεύεται στη μεγαλύτερη μπαταρία.

Η FIA θέσπισε ομάδα εργασίας για τη μελέτη της επιστροφής στους V8 ή V10 με βιώσιμα καύσιμα, όμως οι κατασκευαστές κινητήρων επιβράδυναν τις όποιες σκέψεις για αλλαγή κινητήρων στο εγγύς μέλλον, λόγω των τεράστιων επενδύσεων που έχουν κάνει την εξέλιξη των υβριδικών μονάδων ισχύος του 2026.
Όμως η ομάδα εργασίας της Ομοσπονδίας συνεχίζει το έργο της, σε ένα σκηνικό της παγκόσμιας αυτοκίνησης που διαρκώς μεταβάλλεται, μελετώντας όχι μόνο την τεχνική αλλά και την αγωνιστική επίπτωση που θα έχει μια τέτοια αλλαγή στο σπορ.

Κι έτσι τώρα ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ, έδωσε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα – σημειώνοντας πως θα ήταν εφικτή η αλλαγή όταν οι κατασκευαστές καλύψουν ορισμένη από την επένδυση που έχουν κάνει στις μονάδες του 2026.
Εξηγώντας το σκεπτικό του, ο Σουλαγέμ είπε: “Με την ομάδα [εργασίας] πλέον είμαι πολύ αισιόδοξος, χαρούμενος γι’ αυτό, και η FOM (Formula One Management / F1 ) το υποστηρίζει. Οι ομάδες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι είναι ο σωστός δρόμος.
Όταν ανέφερα τους V6, V8, V10 ή V12, ήταν μια ιδέα για να μείνει το σπορ βιώσιμο. Ο σημερινός κινητήρας είναι τόσο περίπλοκος, δεν έχετε ιδέα. Και είναι πανάκριβος. Η έρευνα και εξέλιξή του αγγίζει τα 200 εκατομμύρια.
Ένας κινητήρας κοστίζει περίπου 1,8 με 2,1 εκατομμύρια δολάρια. Αν πάμε σε έναν απλό V8, πολλοί κατασκευαστές και εταιρείες OEM κατασκευάζουν ήδη V8 κινητήρες για τα αυτοκίνητά τους, οπότε και εμπορικά έχει νόημα.
Πόσο μειώνεις το κόστος; Ο στόχος είναι να το μειώσουμε πάνω από 50% σε όλα. Και έτσι διατηρείς αυτό που έχεις, κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες μπορούν να το αντέξουν οικονομικά”.
Ο πρόεδρος της FIA συνέχισε με τις τεχνικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια αλλαγή στα μονοθέσια. Ένας ατμοσφαιρικός κινητήρας, χωρίς πια την ανάγκη της υπέρβασης μπαταρίας, “θα είναι 90 με 100 κιλά ελαφρύτερος, που σημαίνει ότι μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον χαρακτηριστικά ασφαλείας, βάρους περίπου 50 κιλών, και παρ’ όλα αυτά το συνολικό βάρος θα παραμένει χαμηλότερο.
Το χειρότερο για έναν οδηγό είναι η μάζα. Το αυτοκίνητο θα είναι μικρότερο και καλύτερο -και φυσικά, θα έχεις και τον ήχο.
Ειλικρινά, αυτός είναι ο δρόμος. Μείωση κόστους. Ο κόσμος νομίζει ότι η Formula 1 έχει απεριόριστα χρήματα, αλλά δεν ισχύει για όλες τις ομάδες. Αυτό είναι κάτι που πλέον γίνεται αποδεκτό από όλους.

Το μόνο που πρέπει να δούμε τεχνικά είναι αν θα είναι 2,5, 2,6 ή 3 λίτρα; Ποιος νοιάζεται; V8 ή V10; Εξαρτάται από τις ομάδες. Συμβουλευόμαστε τις ομάδες, τις ακούμε. Πρέπει να το κάνουμε σύντομα. Όταν λέω σύντομα, εννοώ το 2026 έρχεται. Θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια.
Άρα, ιδανικά, μέχρι το 2029 θα έχουμε κάτι έτοιμο. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί και το καύσιμο είναι ακριβό, και τα κιβώτια ταχυτήτων κοστίζουν πολύ”, πρόσθεσε o γεννημένος στο Ντουμπάι πρόεδρος της FIA.

Και κατέληξε: “Αυτό είναι το σωστό που πρέπει να γίνει. Είναι το σωστό για να διατηρηθεί το σπορ. Δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά την παρουσία τους στη Formula 1. Μιλάω και για άλλες κατηγορίες – δείτε τα ράλι.
Φέρνουμε βιώσιμα καύσιμα και αφαιρούμε την ηλεκτροκίνηση. Τι θέλουμε πραγματικά; Είναι στόχος η ηλεκτροκίνηση; Όχι. Ο στόχος είναι να φτάσουμε τους περιβαλλοντικούς δείκτες. Αν το πετύχουμε με αυτόν ή με άλλον τρόπο, δεν έχει σημασία.
Υβριδικό, υδρογόνο, βιώσιμο καύσιμο, συνθετικό καύσιμο – αρκεί να φτάσουμε τον στόχο. Και επιπλέον, αυτό απλοποιεί τον κινητήρα, απλοποιεί το αυτοκίνητο”.

Θυμίζουμε ότι η F1 χρησιμοποιούσε ατμοσφαιρικούς V10 3.0 λίτρων την περίοδο 1995-2005 και V8 2.4 λίτρων την περίοδο 2006-’13. Από το 2014 μέχρι και σήμερα τα μονοθέσια φορούν κινητήρες V6 Turbo 1.6 λίτρου, με τη βοήθεια των δύο ηλεκτροκινητήρων MGU-K και MGU-H του υβριδικού τους συστήματος.
Content Original Link:
" target="_blank">