ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα: Η επόμενη γενιά θεραπευτικής διατροφής με αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές και προληπτικές ιδιότητες
Γράφει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης
Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας
Ιατρική Σχολή
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλά μεταγευματικά σάκχαρα που ο οργανισμός αδυνατεί να μεταβολίσει. Η αδυναμία αντιμετώπισής τους στο μάκρος του χρόνου θα οδηγήσει τελεολογικά στην ανάπτυξη των χρόνιων επιπλοκών που αυξάνουν τον κίνδυνο θνητότητας, αλλά σίγουρα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου με διαβήτη. Για το λόγο αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό ειδικό διαιτολόγιο και χορηγείται εξατομικευμένα η αρμόζουσα φαρμακευτική υποστήριξη.
Το λευκό ρύζι είναι ένα κοινό τρόφιμο που παρέχει τους πολύτιμους υδατάνθρακες στον οργανισμό και αποτελεί ίσως την κύρια διατροφή σε ασιατικούς πληθυσμούς. Αρνητικό χαρακτηριστικό όμως του λευκού ρυζιού αποτελεί το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που με απλά λόγια σημαίνει ότι και με πολύ μικρή προσλαμβανόμενη ποσότητα μπορεί να αυξηθούν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου αίματος.
Οι δυνατότητες όμως που προσφέρει η
Content Original Link:
" target="_blank">