Ο Μητσοτάκης υλοποιεί τη δέσμευσή του στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα θωρακίζει τις θάλασσές της
Η ανακοίνωση on camera του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία των νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων και η απάντηση στην Τουρκία με αποδέκτες και στο εσωτερικό ακροατήριο
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ανακοινώσει με μήνυμα on camera τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων – είναι κάτι που σπάνια το πράττει και μόνο σε περιπτώσεις που κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντικές. «Τα πάρκα αυτά θα είναι από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», σημειώνει στο μήνυμα αυτό ο πρωθυπουργός. «Θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του 30% των χωρικών υδάτων μας έως το 2030, πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Θα αποτελέσουν απέραντα καταφύγια ζωής κάτω από τα κύματα. Θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας και στη θέσπιση ενός τολμηρού νέου προτύπου για τη θαλάσσια προστασία». Η αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνική κίνηση έδωσε μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου την αφορμή να δώσει και μια έμμεση, αιχμηρή απάντηση σε όσα έχει καταλογίσει στην κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς και άλλοι πολιτικοί και αναλυτές. «Το γεγονός ότι απαντάει το τουρκικό ΥΠΕΞ είναι η απάντηση στους τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων», είπε ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών. «Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή αυτή ορίζεται σαφώς και οριστικώς από διεθνή συμβατικά κείμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αυτή, που κλείνει ως εξής: «Η άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ελληνική κυριαρχία δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης». Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε εκδώσει μια μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «τα θαλάσσια πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των αλληλένδετων προβλημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών».
Σκέρτσος: Πάνω από το ένα τρίτο των ελληνικών χωρικών υδάτων τίθεται σε καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας
Εξηγώντας περαιτέρω τη σημασία της θεσμοθέτησης αυτής από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος διευκρίνισε ότι με την απόφαση αυτή περισσότερο από το ένα τρίτο των ελληνικών χωρικών υδάτων (36%) τίθεται σε καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τέταρτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς το εύρος της προστασίας, και υπερβαίνοντας ήδη από το 2025 το στόχο που έχει θέσει ο ΟΗΕ, δηλαδή κάθε χώρα να έχει θέσει σε ειδικό καθεστώς το 30% των θαλασσών της έως το 2030. Ειδικότερα, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου 1 – Νότιες Κυκλάδες έχει συνολική έκταση σχεδόν 9.500 (9.477) km2, εκ των οποίων 9.189 km2 αφορά ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και 288 km2 αφορά χερσαίες εκτάσεις. Περιλαμβάνει 73 συμπλέγματα νησιών, τα 68 εκ των οποίων ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 (Παράρτημα 1) και τα υπόλοιπα 5 στο δίκτυο των IBA (Important Bird Areas) του Birdlife International, με συνολική έκταση 1,7 km2, τα οποία και αναμένεται σύντομα να ενταχθούν στο Δίκτυο Natura 2000 ως ΖΕΠ μέσω του εν εξελίξει προγράμματος της εποπτείας.
Το Πάρκο Ιονίου διασυνδέει πολλές υφιστάμενες προτατευόμενες περιοχές (Παράρτημα 2) έχει συνολική έκταση περίπου 18.000 (17.970) km2, εκ των οποίων 17.690 km2 αφορά ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και 280 km2 αφορά χερσαίες εκτάσεις.
Content Original Link:
" target="_blank">