Ξεκάθαρο μήνυμα Αθήνας σε Άγκυρα: Το καλώδιο θα GSI γίνει - Το έργο συνεχίζεται κανονικά
Διαβάστε: Ο Ερντογάν στέλνει καλώδιο στα Κατεχόμενα - Μπορεί να ξεμπλοκάρει τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου Ισραήλ (;)
«Η ηλεκτρική διασύνδεση θα γίνει. Το έργο προχωρά. Οι πληρωμές της Κύπρου δεν επηρεάζουν την υλοποίηση», είναι η σαφής τοποθέτηση της Αθήνας, σε μια περίοδο όπου επανέρχονται σενάρια για εμπλοκές και καθυστερήσεις λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων από την κυπριακή πλευρά.
Την ίδια ώρα, το έργο GSI έχει καταστεί στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να παρέχουν πολιτική και οικονομική στήριξη. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που είχε κάνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», η Γαλλίδα πρέσβης, ΛοράνςΟυέρ, ότι «βρισκόμαστε στο πλευρό σας για κάθε προσπάθεια που αφορά το καλώδιο GSI».
Σιωπηρή "διπλωματία καλωδίων"
Σε πολιτικό επίπεδο, το έργο συνδέεται άρρηκτα με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Η πρόσφατη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου ΑλΣίσι στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο επιβεβαίωσε την πρόθεση σύσφιξης των ενεργειακών συνεργασιών Ελλάδας–Αιγύπτου, με φόντο και το ενδεχόμενο κατασκευής του GREGY, του έτερου καλωδίου που συνδέει Αίγυπτο και Ελλάδα. Στο παρασκήνιο, αναπτύσσεται μια σιωπηρή «διπλωματία καλωδίων» με στόχο να διασφαλιστεί ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης.Ωστόσο, οι εντάσεις παραμένουν. Οι τουρκικές ναυτικές παρουσίες στην περιοχή όπου προορίζεται να τοποθετηθεί το καλώδιο έχουν αναγκάσει σε προσωρινή αναστολή ορισμένων βυθομετρήσεων, χωρίς όμως να διακυβεύεται ο συνολικός σχεδιασμός. Παράλληλα, στην Κύπρο, η αβεβαιότητα γύρω από την κάλυψη των χρηματοδοτήσεων και τη στάση της ΡΑΕΚ έχουν προκαλέσει ερωτήματα, τα οποία η ελληνική πλευρά απορρίπτει ως τεχνικές λεπτομέρειες.
Η τελική φάση του έργου αναμένεται να εκκινήσει εντός του 2026, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029-2030. Η ηλεκτρική ένωση τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό «ενεργειακό καλώδιο ειρήνης», που φιλοδοξεί να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και να απεξαρτήσει την Ευρώπη από επισφαλείς πηγές ενέργειας.
Content Original Link:
" target="_blank">