Πέρασε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για αξιοποίηση στρατιωτικών ακινήτων - Ενστάσεις από την αντιπολίτευση
Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου εγκρίθηκε επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο, αποκλειστικά με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.
Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις εμφανίστηκαν επιφυλακτικές ή ξεκάθαρα αρνητικές. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δήλωσαν αντίθετοι, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κράτησαν στάση αναμονής έως την Ολομέλεια.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας,Θανάσης Δαβάκης, χαρακτήρισε το σχέδιο "σημαντική τομή", διευκρινίζοντας ότι η ενοποίηση των στρατιωτικών ταμείων δεν αλλοιώνει τον θεσμικό ή ιστορικό χαρακτήρα τους. Επεσήμανε ότι 4 στους 10 στρατιωτικούς ζουν με ενοίκιο, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η ελκυστικότητα του στρατεύματος, με πρώτο βήμα ένα πολυφασικό στεγαστικό πλάνο σε 13 νησιά και 7 πόλεις της Θράκης.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Διαμαντής Γκολιδάκης, δήλωσε ότι ο νόμος έχει ξεκάθαρη στρατηγική, ορίζει τη δημιουργία του Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ) και του νέου Φορέα Αξιοποίησης (ΦΑΑΕΔ), που θα αναλάβει την οικονομική αξιοποίηση της ακίνητης στρατιωτικής περιουσίας.
Έντονες αντιδράσεις για την απουσία θεσμικού ελέγχου και τις ασάφειες
Η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στο περιεχόμενο αλλά και στη διαδικασία. Ο Μιχάλης Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτρέπει, χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, τη μεταβίβαση ακινήτων στον ΦΑΑΕΔ, με τις λεπτομέρειες χρήσης να ρυθμίζονται αργότερα με υπουργικές αποφάσεις.
Ο Συμεών Κεδίκογλου (ΣΥΡΙΖΑ) υπογράμμισε ότι το ΤΑΕΘΑ συγκεντρώνει υπερβολικές εξουσίες, αποκλείοντας ουσιαστικά τα στελέχη του στρατεύματος από τη διαχείριση της ίδιας τους της περιουσίας. Παράλληλα, δήλωσε πως το σχέδιο δεν περιλαμβάνει σαφείς ορισμούς για τα «μη επιχειρησιακά ακίνητα», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο καταχρηστικών ερμηνειών.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης έκανε λόγο για “ξεπούλημα” και αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, με πρόσχημα τη λύση του στεγαστικού.
Ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση), η Σία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά), ο Τάσος Οικονομόπουλος (Νίκη) και ο Αλέξανδρος Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας), ανέδειξαν αντίστοιχες ανησυχίες: από την αδιαφάνεια των διατάξεων και την έλλειψη σαφών κριτηρίων, μέχρι την απουσία δεσμεύσεων για την κάλυψη των πραγματικών στεγαστικών αναγκών των ενστόλων.
Content Original Link:
" target="_blank">