Πότε θα ανακοινωθούν οι ΕΒΕ 2025 για όλα τα Τμήματα και τις Σχολές
Η σημερινή ανακοίνωση του χρονοδιαγραμμάτος για την συμπλήρωση και την υποβολή του Μηχανογραφικού σηματοδοτεί την εκκίνηση των διαδικασιών ώστε το Υπουργείο Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα τις ΕΒΕ 2025 για τα τμήματα και τις σχολές που έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι.
Τα επίσημα στοιχεία για τις ΕΒΕ 2025 είναι ύψιστης σημασίας δεδομένου ότι αυτά θα κρίνουν ποιοι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να δηλώσουν σχολές προτίμησής τους στο Μηχανογραφικό και ποιες από αυτές είναι διαθέσιμες σε αυτούς.
Πότε θα ανακοινωθούν οι ΕΒΕ 2025
Δεδομένου ότι αύριο, Τρίτη 8 Ιουλίου, εκκινεί το διαδικαστικό για το Μηχανογραφικό το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα μέσα στην μέρα ειδάλλως το αργότερο αύριο το πρωί τις φετινές Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής τόσο για τα Επιστημονικά Πεδία όσο και για τις Σχολές και αντίστοιχα τα τμήματα.
Τι υποδηλώνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) είναι ένα θεσμοθετημένο όριο μορίων που ορίζει αν ένας υποψήφιος μπορεί να δηλώσει ένα τμήμα στο Μηχανογραφικό του. Πρόκειται για παράμετρο που καθιερώθηκε επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως στοχεύοντας στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής ποιότητας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των ΑΕΙ και την προώθηση της έγκαιρης αποφοίτησης ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών.
Πώς υπολογίζεται η ΕΒΕ
Η Ε.Β.Ε. δεν είναι ίδια για όλα τα τμήματα. Υπολογίζεται με βάση:
1. Τον μέσο όρο των βαθμολογιών των υποψηφίων σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο.
2. Τον συντελεστή Ε.Β.Ε. που επιλέγει κάθε τμήμα (ορίζεται από το ίδιο το πανεπιστημιακό τμήμα): Κυμαίνεται από 0,80 έως 1,20. Πολλαπλασιάζεται με τον μέσο όρο για να προκύψει η τελική Ε.Β.Ε.
Αν ο μέσος όρος των υποψηφίων στο 2ο πεδίο είναι 10,50 και ένα τμήμα έχει συντελεστή 1,10:
Ε.Β.Ε. τμήματος = 10,50 × 1,10 = 11,55
Οπότε για να το δηλώσει κάποιος, πρέπει να έχει τουλάχιστον 11,55/20. Το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.
Τι σημαίνει πρακτικά για τον υποψήφιο η θέσπιση της ΕΒΕ
Ένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει ένα τμήμα στο μηχανογραφικό του αν:
Η επίδοσή του (βάσει των Πανελληνίων) είναι χαμηλότερη από την Ε.Β.Ε. του τμήματος.
Μπορεί να δηλώσει μόνο τα τμήματα στα οποία «πιάνει» την Ε.Β.Ε. (ή την υπερβαίνει).
Η Ε.Β.Ε. δεν καθορίζει τις βάσεις εισαγωγής (δηλαδή τα μόρια που χρειάζονται για να εισαχθεί κάποιος), αλλά αν επιτρέπεται καν να δηλωθεί το τμήμα.
«Πυρά» Χατζητέγα για την ΕΒΕ: Απαιτείται αναθεώρηση – Η αδικία επαναλαμβάνεται για 5η χρονιά
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), ενώ θεσπίστηκε για να περιορίσει το φαινόμενο της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια υποψηφίων με «λευκές κόλλες», έχει στην πράξη εξελιχθεί σε έναν οριζόντιο αποκλειστικό μηχανισμό, που απορρίπτει ακόμα και ικανούς και προετοιμασμένους διαγωνιζόμενους.
Σε δηλώσεις του στο Dnews ο εκπαιδευτικός αναλυτής, φροντιστής και φυσικός Γιώργος Χατζητέγας επισημαίνει ότι «η ΕΒΕ έχει καταντήσει ένα δρεπανηφόρο που απορρίπτει και διαγωνισθέντες οι οποίοι ούτε αδιάβαστοι , ούτε άσχετοι είναι. Υποψήφιοι δηλαδή που είναι λίγο πιο κάτω από το βαθμολογικό όριο του Επιστημονικού τους Πεδίου τελικά μένουν εκτός της τριτοβάθμιας και σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι παιδιά που προσήλθαν αδιάφοροι στην εξέταση. Είναι υποψήφιοι που έχουν μοχθήσει και όμως το σύστημα της ΕΒΕ τους θέτει αυτομάτως εκτός τριτοβάθμιας. Την ίδια στιγμή που η Πολιτεία πανηγυρίζει για τα 12 Ιδιωτικά Πανεπιστήμια η ΕΒΕ αφήνει κενές θέσεις όχι μόνο στις περιφερειακές Σχολές τις οποίες κυριολεκτικά απογυμνώνει από φοιτητές, αλλά προκαλεί ηχηρά κενά και στα κεντρικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Είμαστε ατυχώς αμήχανοι θεατές μιας επαναλαμβανόμενης αδικίας.
Ειδικά για τους υποψήφιους του 2ου και του 3ου Πεδίου οι οποίοι είναι διαγωνισθέντες με ικανοποιητικές μέσες βαθμολογικές επιδόσεις για τις συνήθεις απαιτήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ακόμη πιο άδικος ο κανόνας της ΕΒΕ.
Και εδώ αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά - 5η σερί- η επανάληψη του ίδιου σεναρίου και του ίδιου λάθους με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Το 1/3 των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια απορρίπτεται και μένει εκτός Πανεπιστημίων, καθώς το μέτρο της ΕΒΕ είναι οριζόντιο, χωρίς να έχουν διορθωθεί οι χαμηλότεροι συντελεστές με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κάθε χρόνο πολλές οριακές αδικίες. Εκτός της τριτοβάθμιας μένει και το 65% των διαγωνισθέντων από τα ΕΠΑΛ . Η θέσπιση της ΕΒΕ προκάλεσε ακόμη μετακινήσεις υποψηφίων μεταξύ των Επιστημονικών Πεδίων με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα το μεγαλύτερο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών, με 247 τμήματα από τα 450 της Τριτοβάθμιας, να έχει ξεμείνει από υποψηφίους και να παρατηρούνται κενές θέσεις ακόμα και στα κεντρικά Πανεπιστήμια.»
Μάλιστα παραθέτοντας τα σχετικά στατιστικά των φετινών εξετάσεων σημειώνει ότι «ΓΕΛ υποψήφιοι: 73.941 (μείωση κατά 881 σε σχέση με πέρυσι) και ΕΠΑΛ υποψήφιοι: 14.696 (μείωση κατά 721). Ως προς την κατανομή των υποψηφίων ΓΕΛ ανά επιστημονικό πεδίο έχουμε Ανθρωπιστικές Σπουδές: 26,78%, Θετικές Σπουδές: 18,60%, Σπουδές Υγείας: 17,31%, Οικονομία & Πληροφορική: 37,31%. Αντίστοιχα για τα ΕΠΑΛ Υγεία – Πρόνοια – Ευεξία: 30,81%, Οικονομία & Διοίκηση: 19,85% Πληροφορική: 13,10%.»
Στα ανωτέρω τονίζει ο κ. Χατζητέγας «το 65% των διαγωνιζόμενων από τα ΕΠΑΛ μένει εκτός Πανεπιστημίων λόγω Ε.Β.Ε. Πάνω από 12% των τελειοφοίτων ΓΕΛ δεν συμμετέχει καθόλου στις Πανελλαδικές, πιθανόν αποθαρρυμένοι από το σύστημα. Οι απόφοιτοι που αποκλείονται από τα Πανεπιστήμια μπορούν να υποβάλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) — τα πρώην Δημόσια ΙΕΚ — με βάση τον βαθμό Απολυτηρίου.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω στοιχείων για τον κ. Χατζητέγα είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, να προσαρμόσει τους συντελεστές και να προστατεύσει τη δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όσους πραγματικά προσπαθούν. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο Dnews ο κ. Χατζητέγας «η 5η χρονιά ΕΒΕ σε συνάρτηση με την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων, η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και η μετεξέλιξη των ΔΙ.ΕΚ σε ΣΑ.ΕΚ έχουν δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση που αποτυπώνει ξεκάθαρα πώς η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο μέσω Πανελληνίων είναι ο πιο δύσβατος δρόμος για τους υποψηφίους. Μην αμελήσουμε φυσικά και το διαρκώς διερυνώμενο ποσοστό όσων υποψηφίων δεν δίνουν Πανελλήνιες. Φέτος μάλιστα αυτό έχει φτάσει στο διόλου αμελητέο 12%..
Εμφατικά ο κ. Χατζητέγας δηλώνει ότι με όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω αποδεικνύεται το δύσβατο της πρόσβασης στο πανεπιστήμιο μέσω Πανελληνίων. Βέβαια σε αυτά τονίζει ότι πρέπει να συνυπολογιστεί και η σκέψη του υποψηφίου ότι μέσω Πανελληνίων υπάρχει και το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να εισαχθεί σε σχολή όχι πρώτης γραμμής όπως θα επιθυμούσε και παράλληλα υπάρχει και το ενδεχόμενο να εισαχθεί και σε σχολή εκτός του τόπου κατοικίας με το κόστος να είναι ιδιαιτέρως υψηλό για όλο τον κύκλο σπουδών. Κλείνοντας για τον κ. Χατζητέγα εξίσου σημαντικό στην εξίσωση που αναλύει γιατί οι υποψήφιοι γυρνάνε την πλάτη στις Πανελλήνιες είναι το γεγονός ότι πλέον οι τριετείς προπτυχιακές σπουδές σε ένα κολλέγιο οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα γεγονός που τις καθιστά ιδιαιτέρως ελκυστικά απότις προπτυχιακές τετραετείς σπουδές εκτός τόπου κατοικίας.
Content Original Link:
" target="_blank">