Στρατηγάκης για Βάσεις 2025: Οι ήπιες μεταβολές, οι βουτιές και οι εντυπωσιακές άνοδοι
Οι Βάσεις 2025 ανακοινώθηκαν, οι υποψήφιοι έχουν πλέον στα χέρια τους όλα τα δεδομένα και η αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τους ειδικούς είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μπορέσουμε άπαντες να εμπεδώσουμε την πορεία της φετινής πανελλαδικής διαδικασίας εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης έχει κάθε λόγο να χαμογελά καθώς οι φετινές του εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στο Dnews για το πώς θα κινηθεί η βαθμολογική κλίμακα των Βάσεων 2025 στέφθηκε από μεγάλη ακρίβεια και επιτυχία καθώς κατάφερε να προβλέψει με απόκλιση έως 200 μόρια τις Βάσεις για 230 τμήματα, δηλαδή το 50,66% του συνόλου των 454 τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Βάσεις 2025: Ακριβείας οι προβλέψεις Στρατηγάκη σε 230 Τμήματα Οι 6 λόγοι που δυσκόλεψαν την εκτίμηση
Όπως τονίζει ο κ. Στρατηγάκης η πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής για το 2025 αποδείχθηκε εξαιρετικά απαιτητική, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων που αύξησαν τον βαθμό αβεβαιότητας και δυσχέραναν τη διαδικασία υπολογισμού. Μάλιστα επεξηγώντας το πώς έφτασε σε αυτό το ποσοστό επιτυχίας στην εκτίμηση για τις Βάσεις 2025 εστιάζει σε 6 σημεία προκλήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλλειψη συγκεντρωτικών στατιστικών
Το Υπουργείο Παιδείας δεν δημοσίευσε φέτος τα συγκεντρωτικά στατιστικά που δείχνουν πόσοι υποψήφιοι βρίσκονται σε κάθε βαθμολογικό φάσμα (π.χ. από 15 έως 16). Όπως εξηγεί «είχαμε στη διάθεσή μας μόνο τους βαθμούς ανά μάθημα, γεγονός που δυσχέρανε την εκτίμηση μέσου όρου και προσβασιμότητας σε κρίσιμες σχολές, όπως η Ιατρική.»
Η ακρίβεια και η πίεση για σπουδές κοντά στο σπίτι
Η εκρηκτική αύξηση στο κόστος στέγασης και διαβίωσης οδήγησε πολλούς γονείς να πιέσουν τα παιδιά τους να επιλέξουν σχολές στον τόπο διαμονής τους. Αυτό το φαινόμενο, αν και εμφανές, ήταν μη μετρήσιμο.
Διαφορετικά μόρια ανά υποψήφιο για κάθε τμήμα
Ο τρόπος υπολογισμού μορίων ανά τμήμα, ανάλογα με τους συντελεστές βαρύτητας, διαφοροποιεί σημαντικά τα τελικά μόρια κάθε υποψηφίου και αποτελεί παράγοντα δυσκολίας στην εκτίμηση.
Άγνωστες προτιμήσεις στο μηχανογραφικό
«Ποτέ δεν γνωρίζουμε τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων, γεγονός που επηρεάζει έντονα τις βάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Παιδαγωγικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που ενώ είχαν ίδια βάση το 2024 (16.100 μόρια), το πρώτο παρουσίασε άνοδο 150 μορίων και το δεύτερο πτώση 150 μορίων το 2025.»
Απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων
Φέτος, αρκετά τμήματα Μηχανικών (ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ, ΕΛΜΕΠΑ, Παν. Πελοποννήσου) απέκτησαν επίσημα επαγγελματικά δικαιώματα, γεγονός που αύξησε τη ζήτηση γι’ αυτά. «Είχαμε προβλέψει ανοδικές τάσεις, όπως στους Μηχανολόγους Μηχανικούς στο Αιγάλεω, όπου η βάση ανέβηκε 1.110 μόρια (πρόβλεψή μας: +933 μόρια).» τονίζει ο εκπαιδευτικός αναλυτής.
Αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ)
Οι τροποποιήσεις στην ΕΒΕ προκάλεσαν σημαντικές ανατροπές σε πολλές βάσεις. «Για παράδειγμα, στη Φιλολογία Αθήνας προβλέψαμε πτώση 1.460 μορίων και τελικά σημειώθηκε πτώση 1.356 μορίων.»
Δείτε αναλυτικά την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων Στρατηγάκη για τις Βάσεις 2025
Στρατηγάκης για Βάσεις 2025: Οι ήπιες μεταβολές, οι βουτιές και οι εντυπωσιακές άνοδοι
Τη συνολική εικόνα από τη φετινή ανακοίνωση των Βάσεων 2025 σκιαγράφησε ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο Dnews. Η ανάλυσή του εστιάζει στις πιο αξιοσημείωτες μεταβολές ανά επιστημονικό πεδίο και τις κατηγορίες τμημάτων που γνώρισαν τη μεγαλύτερη μεταβολή.
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ήπιες διακυμάνσεις με... εξαίρεση τη Φιλολογία
Όπως σημειώνει ο αναλυτής, στο 1ο Πεδίο οι φετινές βάσεις κινήθηκαν εντός των προβλέψεων. Η Νομική Αθήνας σημείωσε πτώση 150 μορίων, ενώ αντίθετα η Νομική Θεσσαλονίκης σημείωσε άνοδο 75 μορίων, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη για ήπια μεταβολή. Ωστόσο, η Φιλολογία Αθήνας καταγράφει κατακόρυφη πτώση 1.356 μορίων, εξαιτίας της μείωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), εξέλιξη που παρατηρήθηκε και σε άλλα θεωρητικά τμήματα.
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Εκρηκτικές αυξήσεις και δυναμική των Μηχανικών
Εντυπωσιακές είναι οι μεταβολές στο 2ο Πεδίο, με τη Σχολή Αρχιτεκτονικής Αθήνας να«εκτοξεύεται»κατά 1.000 μόρια, εξέλιξη μη αναμενόμενη, όπως σχολίασε ο Στράτος Στρατηγάκης. Παράλληλα, τα τμήματα Μηχανικών του ΠΑΔΑ σημείωσαν εντυπωσιακές αυξήσεις:
+1.110 μόρια οι Μηχανολόγοι, +1.700 οι Ηλεκτρολόγοι +870 οι Ναυπηγοί, +815 οι Πολιτικοί Μηχανικοί +730 οι Τοπογράφοι, +1.050 η Συντήρηση Αρχαιοτήτων. Όπως εξηγεί, αυτή η άνοδος σχετίζεται με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, γεγονός που στρέφει τους υποψηφίους προς το ΠΑΔΑ αντί για περιφερειακά πολυτεχνεία κάτι που οδηγεί τα τελευταία σε υποχώρηση των βάσεων.
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Σταθερότητα στις Ιατρικές, άλμα στη Μαιευτική
Στο 3ο Πεδίο, η Ιατρική Αθήνας παρέμεινε σταθερή, με ελάχιστες μεταβολές σε άλλες πόλεις: +25 μόρια στη Θεσσαλονίκη, -15 στην Πάτρα, -25 στη Λάρισα. Ωστόσο, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η Μαιευτική Θεσσαλονίκης, η οποία ανέβηκε 1.000 μόρια, και πάλι λόγω ΕΒΕ.
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Αναμενόμενη άνοδος στα Οικονομικά
Στο 4ο Πεδίο οι βάσεις κινήθηκαν ανοδικά, με ενδεικτικές αυξήσεις: +400 μόρια στην Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, +440 στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Κατά τον Στρατηγάκη, οι αυξήσεις αυτές ήταν αναμενόμενες, και δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες εκπλήξεις στον χώρο των Οικονομικών Επιστημών.
Οι Στρατιωτικές Σχολές σε«ελεύθερη πτώση»
Σημαντικές αναταράξεις καταγράφονται στις Στρατιωτικές Σχολές, που παραμένουν χαμηλής ζήτησης παρά τις προσπάθειες ανάδειξής τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:Η Σχολή Ευελπίδων (Όπλα) σημείωσε πτώση 1.365 μορίων ενώ η ΣΜΥΝ υποχώρησε κατά 1.120 μόρια. Στις λοιπές στρατιωτικές σχολές σημειώθηκαν πτωτικές πορείες, καθώς μειώθηκαν και οι αντίστοιχες ΕΒΕ.
«Δεν υπήρξαν κραυγαλέες αυξομειώσεις»,τονίζει ο Στρατός Στρατηγάκης, προσθέτοντας ότι το φετινό τοπίο χαρακτηρίστηκε από ήπιες μεταβολές και απουσία ανατροπών στις βαθμολογίες, σε αντίθεση με πέρυσι, που η Φυσική προκάλεσε μεγάλες διακυμάνσεις.
Content Original Link:
" target="_blank">