Ο Τραμπ παρουσιάζει σχέδιο ενσωμάτωσης του AI σε όλους τους τομείς
Η εξασφάλιση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα αντικατοπτρίζει την «αντικειμενική αλήθεια», η κατάργηση επαχθών ρυθμίσεων, η παγκόσμια διάδοση των αμερικανικών εργαλείων AI και η επιτάχυνση της ανάπτυξης υποδομών αποτελούν τα βασικά σημεία του οράματος του Ντόναλντ Τραμπ για την πολιτική AI των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την Τετάρτη το λεγόμενο «Σχέδιο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη», ενόψει προγραμματισμένης εμφάνισης του προέδρου σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον. Το έγγραφο των 28 σελίδων περιγράφει τρεις βασικούς πυλώνες της πολιτικής των ΗΠΑ για το AI κατά την περίοδο Τραμπ: Επιτάχυνση της καινοτομίας, οικοδόμηση υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης, και ηγεσία στη διεθνή διπλωματία και ασφάλεια γύρω από την AI, όπως αναφέρει το The Verge.
Ο πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει εντός της εβδομάδας σειρά εκτελεστικών διαταγμάτων για την υλοποίηση του σχεδίου.
Μεγάλο μέρος του σχεδίου ενσωματώνει διμερή ρητορική περί διατήρησης της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στον αγώνα για την AI και της ενσωμάτωσής της στην οικονομία. Ωστόσο, άλλα σημεία αντανακλούν την ευρύτερη πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης Τραμπ, που επιδιώκει να εξαλείψει πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την ένταξη (DEI) και την κλιματική αλλαγή, καθώς και τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να απαγορεύσουν στις πολιτείες να ρυθμίζουν την AI.
Το σχέδιο προτείνει τη διαγραφή όλων των αναφορών σε παραπληροφόρηση, DEI και κλιματική αλλαγή από τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές διαχείρισης κινδύνου. Προτείνει επίσης την απαγόρευση ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων σε εταιρείες που αναπτύσσουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs), εκτός αν μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα συστήματά τους είναι αντικειμενικά και απαλλαγμένα από ιδεολογικές προκαταλήψεις, αν και το πώς ορίζεται αυτό παραμένει ασαφές. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «απορρίψουν το ριζοσπαστικό κλιματικό δόγμα και τη γραφειοκρατική καθυστέρηση» προκειμένου να κερδίσουν τον παγκόσμιο αγώνα AI.
Το σχέδιο ζητά επίσης την άρση κανονισμών σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο που εμποδίζουν την ανάπτυξη της AI, απειλώντας με διακοπή χρηματοδότησης όσων πολιτειών θεσπίζουν κανόνες που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των ομοσπονδιακών προγραμμάτων. Αυτό θυμίζει την αποτυχημένη προσπάθεια για επιβολή μορατόριουμ (αναστολής) ρυθμίσεων μέσω του Κογκρέσου. Παράλληλα, το σχέδιο προτείνει την απλοποίηση αδειοδοτήσεων για την κατασκευή κέντρων δεδομένων και εργοστασίων μικροεπεξεργαστών, καθώς και την ενίσχυση του ενεργειακού δικτύου για την υποστήριξη των ενεργοβόρων βιομηχανιών του μέλλοντος.
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας «δοκιμάζουμε πρώτα» για την AI στην αμερικανική βιομηχανία, ενθαρρύνοντας την ευρεία υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών. Προτρέπει επίσης τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό να υιοθετήσει εργαλεία AI, ακόμη και «επιθετικά» στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδιαμορφώνει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, η κυβέρνηση θέλει να επενδύσει στην επανεκπαίδευση και ενίσχυση των εργαζομένων για την επιβίωση σε μια AI-οδηγούμενη οικονομία.
Αν και η κυβέρνηση πρόσφατα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις πωλήσεις προηγμένων τσιπ AI της Nvidia στην Κίνα, το σχέδιο δείχνει ότι εξετάζονται επιπλέον περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας σε εχθρικά κράτη, προτείνοντας την ενίσχυση των ελέγχων εξαγωγών στον τομέα της ημιαγωγικής.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα για την AI, ειδικά στους τομείς της βιοασφάλειας και της ανακάλυψης νέων θεραπειών, καθώς και την ανάπτυξη νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των deepfakes.
Στον πρόλογο του εγγράφου, οι Ντέιβιντ Σακς, Μάικλ Κράτσιος (σύμβουλος επιστήμης και τεχνολογίας του προέδρου), και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο γράφουν: «Η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας είναι ταυτόχρονα εμπνευστική και ταπεινωτική. Εναπόκειται σε εμάς να την αξιοποιήσουμε - ή να τη χάσουμε.»
Content Original Link:
" target="_blank">