Μαθήματα γαλλικής ιστορίας για την κατάργηση των αργιών
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού πρότεινε να καταργηθούν δύο αργίες για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, όμως ο τελευταίος Γάλλοςηγέτης που είχε επιχειρήσει κάτι παρόμοιο, σύντομα έχασε το αξίωμά του, όπως «θυμάται» το πρακτορείο Reuters.
Ο Μπαϊρού, ένας πιστός υποστηρικτής της λιτότητας που παλεύει για την πολιτική του επιβίωση, έκανε τη «τολμηρή» πρόταση την Τρίτη, όταν παρουσίασε μια σειρά μέτρων ύψους 43,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος, με στόχο τη μείωση του χρέους της Γαλλίας.
«Ολόκληρο το έθνος πρέπει να εργαστεί περισσότερο – να παράγουμε, να αυξήσουμε τη συνολική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να βελτιώσουμε την κατάσταση της Γαλλίας. Για αυτό προτείνω την κατάργηση δύο δημόσιων αργιών», είπε ο Μπαϊρού.
Η ιδέα του δεν είναι πρωτότυπη
Το 2003, λίγους μόλις μήνες μετά από έναν καύσωνα που είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 15.000 ανθρώπους, ο τότε πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν είχε ανακοινώσει την κατάργηση της «Δευτέρας της Πεντηκοστής» και αντικατάστασής της με μια «ημέρα αλληλεγγύης».
Τότε, το σχέδιο είχε παρουσιαστεί ως μια ξεχωριστή πράξη ευθύνης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης των ηλικιωμένων, οι οποίοι είχαν πληγεί δυσανάλογα από τον καύσωνα. Το σχέδιο προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι θα δούλευαν χωρίς αμοιβή ενώ οι εργοδότες θα συνεισέφεραν επίσης.
Το μέτρο, που εφαρμόστηκε το 2005, χαρακτηρίστηκε ως καταστροφή. Ορισμένα γραφεία και σχολεία έκλεισαν, άλλα παρέμειναν ανοιχτά. Κάποιοι εργαζόμενοι πληρώθηκαν, άλλοι όχι. Σύντομα ακολούθησαν απεργίες και διαμαρτυρίες.
«Η “ημέρα της αλληλεγγύης” έχει μετατραπεί σε κοινωνικό και πολιτικό χάος», έγραψε η εφημερίδα Le Monde σε κύριο άρθρο της εκείνη την εποχή.

Δύο εβδομάδες αργότερα, αφού οι ψηφοφόροι απέρριψαν στο δημοψήφισμα το σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ραφαρέν παραιτήθηκε.
Το αβέβαιο μέλλον του Μπαϊρού
Ο Μπαϊρού, που έχει επιβιώσει από οκτώ προσπάθειες ανατροπής του αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες προτάσεις μομφής τους επόμενους μήνες, όσο θα συζητιέται ο προϋπολογισμός.

Η τύχη του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN), το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση αν οι βουλευτές του έρθουν σε συννενόηση με την αριστερά.
«Εάν ο Μπαϊρού δεν αλλάξει τα σχέδιά του, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής εναντίον του» είπε την Τρίτη η ηγέτιδα του RN Μαρίν Λεπέν. Για «έξοδο» του Μπαϊρού μίλησαν και οι ηγέτες της αριστεράς, όπως ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας και ο Ολιβιέ Φορ του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Ο Ζαν-Ντανιέλ Λεβί, του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Harris Interactive, σχολίασε στο πρακτορείο Reuters ότι μολονότι η πλειοψηφία στηρίζει τις προσπάθειες του Μπαϊρού για μείωση του ελλείμματος, το 70% των Γάλλων που συμμετείχαν σε μια δημοσκόπηση διαφωνούν με την κατάργηση των δύο αργιών και το 61% απορρίπτει την πρόταση περί παγώματος των κοινωνικών δαπανών.
«Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνει μια προσπάθεια – αλλά υπάρχουν προσπάθειες και προσπάθειες» δήλωσε με νόημα ο 85χρονος Ζαν Κλοντ Βι, ενώ έκανε τη βόλτα του στους δρόμους του Παρισιού. «Ο ίδιος κάνει κάποια προσπάθεια;» διερωτήθηκε για τον Μπαΐρού, λέγοντας ότι ο 74χρονος πρωθυπουργός «θα ήταν προτιμότερο να πάρει σύνταξη αντί να κρατά μια θέση που θα μπορούσε αναλάβει κάποιος νεότερος».
Η κατάργηση της αργίας της Πεντηκοστής ήταν πιο εύκολο να περάσει το 2003, είπε ο Λεβί, καθώς πολλοί Γάλλοι ήθελαν να βοηθήσουν, μετά τον φονικό καύσωνα. Ομως ο Μπαϊρού δεν έχει στη «φαρέτρα» του κάποια αντίστοιχη συνθήκη.
Content Original Link:
" target="_blank">