Πώς η τύχη των πυρηνικών του Ιράν διχάζει ΕΕ και ΗΠΑ
Παρά την θετική ατμόσφαιρα που επικράτησε τελικά στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν να έχουν αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις για πολλά καυτά ζητήματα της επικαιρότητας, από την Ουκρανία μέχρι την Μέση Ανατολή. Το τελευταίο σημείο τριβής μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών δεν είναι άλλο από το τι απέγιναν τα 408 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν μετά από τα πλήγματα των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης και συγκεκριμένα στο Φορντό.
«Δεν ήταν στον Φορντό τα πυρηνικά» λένε οι Ευρωπαίοι
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκτιμούν με βάση ενημερώσεις από υπηρεσίες πληροφοριών πως το απόθεμα του σε υψηλό βαθμό εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτο μετά από τα αμερικανικά πλήγματα. Πιο συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά την στιγμή του πλήγματος στο Φορντό, το ιρανικό πυρηνικό απόθεμα δεν ήταν συγκεντρωμένο εκεί όπως πιστευόταν, αλλά ότι ήταν μοιρασμένο σε διάφορες τοποθεσίες στην ιρανική επικράτεια.
Οι εκτιμήσεις αυτές όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα βασίζονται στα πρώτα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι υπηρεσίες. Με βάση την ίδια αυτή προκαταρκτική έκθεση, εν αναμονή της πλήρους έκθεσης, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν επίσης ότι η ζημιά στο Φορντό είναι μεν σοβαρή, αλλά δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση «πλήρης δομική καταστροφή».
«Καμία πληροφορία για μετακίνηση τους» λένε οι ΗΠΑ
Ο Τραμπ δήλωσε από την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει πως: «Νομίζω ότι όλα τα πυρηνικά βρίσκονται εκεί κάτω, επειδή είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν». Επιπλέον συνέχισε να υποστηρίζει με σθένος το αφήγημα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία που να καταδεικνύει ότι το Ιράν μετακίνησε έστω μέρος από το εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο για να το προστατεύσει από τα αμερικανικά πλήγματα. Όπως υποστήριξε: «Δεν έχω υπόψη μου καμία πληροφορία που να εξέτασα ότι τα πράγματα δεν ήταν εκεί που έπρεπε να είναι, είχαν μετακινηθεί ή κάτι άλλο».
Διαφωνίες και για το μέγεθος της καταστροφής
Τόσο ο Χέσγκεθ, όσο και συνολικά η κυβέρνηση Τραμπ, ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις που υποστηρίζουν ότι τα πυρηνικά είχαν μετακινηθεί και ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις δεν ήταν ουσιαστικές, δεν είναι αξιόπιστες. Μάλιστα επικαλούνται σχόλια του διευθυντή της CIA Τζον Ρατκλιφ, ο οποίος ανέφερε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες και ότι υπάρχουν νέες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ζημιές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι τόσο σοβαρές ώστε η χώρα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να μπορέσει να ανακάμψει.
Η Ευρώπη στο περιθώριο
Αυτό που πάντως είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το θετικό κλίμα και το κλίμα συνεργασίας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ δεν έχουν παράσχει καμία συγκεκριμένη πληροφορία στους Ευρωπαίους συμμάχους τους, σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τα πλήγματα. Επίσης, σύμφωνα με διαρροές οι ΗΠΑ αποκρύπτουν από τους Ευρωπαίους και συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση τους για τις μελλοντικές σχέσεις με την Τεχεράνη.
Τα παραπάνω έχουν σαν συνέπεια το μέλλον των σχέσεων ΕΕ- Τεχεράνης να «βρίσκεται σε αναμονή» καθώς όλες οι πλευρές περιμένουν τη νέα πρωτοβουλία από την Ουάσινγκτον για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ίσως ξεκινήσει με μια συνάντηση με ιρανούς αξιωματούχους την επόμενη εβδομάδα.
Content Original Link:
" target="_blank">