Κωνσταντινούπολη: Συνομιλίες Ρωσίας–Ουκρανίας με φόντο το τελεσίγραφο Τραμπ
Για πρώτη φορά ύστερα από επτά εβδομάδες, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντώνται εκ νέου σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο Τσιράγκαν Παλάς της Κωνσταντινούπολης.
Η συνάντηση ξεκινά στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), με την παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά την έναρξη των εργασιών.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε νωρίτερα στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε το Κίεβο μέσω του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Suspilne, σε μια φάση όπου η διπλωματική πίεση κορυφώνεται: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει άτυπο τελεσίγραφο 50 ημερών προς τη Μόσχα, προειδοποιώντας για σκληρές νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των αγοραστών ρωσικών εξαγωγών, εάν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια ειρηνευτική λύση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «εξαιρετικά δύσκολη» και λέγοντας πως «κανείς δεν περιμένει θαύματα». Παράλληλα, το Κρεμλίνο επανέλαβε πως οι προτάσεις των δύο πλευρών παραμένουν «διαμετρικά αντίθετες».
Η Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στο Reuters, προσέρχεται με πρόθεση να κάνει «σημαντικά βήματα προς την ειρήνη και μια πλήρη κατάπαυση του πυρός», υπό την προϋπόθεση ότι η ρωσική πλευρά θα επιδείξει εποικοδομητική στάση.
Βασική προτεραιότητα για το Κίεβο είναι η διευθέτηση για την απελευθέρωση αιχμαλώτων, η επιστροφή παιδιών που έχουν απαχθεί από τη Ρωσία και η προετοιμασία συνάντησης Ζελένσκι–Πούτιν.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί προσωπική συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία η Μόσχα έχει απορρίψει στο παρελθόν, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της προεδρίας του Ουκρανού ηγέτη λόγω της μη διεξαγωγής εκλογών υπό το στρατιωτικό νόμο.
Στην προηγούμενη συνάντηση της 2ας Ιουνίου, η ρωσική πλευρά είχε καταθέσει μνημόνιο με τις βασικές της απαιτήσεις:
- Πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις τέσσερις περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία,
- περιορισμούς στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας,
- αναγνώριση της «ουδετερότητας» του Κιέβου εκτός ΝΑΤΟ,
- και διευρυμένα δικαιώματα για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς.
Για την ουκρανική πλευρά, τα αιτήματα αυτά ισοδυναμούν με τελεσίγραφο άνευ όρων, και ο Ζελένσκι τα έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Το Κίεβο επιμένει σε άμεση κατάπαυση του πυρός, πολεμικές αποζημιώσεις, διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας και χωρίς περιορισμούς στην αμυντική του ισχύ.
Την ίδια στιγμή, ο στρατιωτικός χάρτης παραμένει ρευστός: η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κατέλαβε τον οικισμό Βαράτσινε στην περιοχή Σούμι, στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, όπου ο Πούτιν έχει ζητήσει τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» μετά την αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή του 2024 στο ρωσικό έδαφος.
Η Ρωσία εξαπολύει μαζικές αεροπορικές επιθέσεις με έμφαση στο Κίεβο, ενώ η Ουκρανία έχει πλήξει με drones στρατηγικά ρωσικά αεροδρόμια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας.
Reuters
Content Original Link:
" target="_blank">