Τραμπ και ΕΕ κοντά σε deal για δασμούς 15% – Πού υποχωρεί η Ευρώπη, ποιο όπλο κρατά στο τραπέζι
Κοντά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας βρίσκονται ΗΠΑ και ΕΕ για δασμούς 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, παρόμοια με αυτήν που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των FT, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποδεχθεί τους λεγόμενους «αμοιβαίους δασμούς», ώστε να αποφύγει την απειλή του Αμερικανού προέδρου να τους αυξήσει στο 30% από την 1η Αυγούστου. «Η συμφωνία με την Ιαπωνία ξεκαθάρισε τους όρους», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Τα περισσότερα κράτη-μέλη κρατούν τη ανάσα τους και ενδέχεται να αποδεχθούν αυτή τη συμφωνία».
Οι πρώτες πληροφορίες για τη συμφωνία
Και οι δύο πλευρές θα άρουν δασμούς σε ορισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, αλκοολούχων ποτών και ιατρικών συσκευών. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι αρμόδια για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κρατών-μελών την Τετάρτη, μετά από συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους της.
Η είδηση της επικείμενης συμφωνίας ενίσχυσε το ευρώ, το οποίο κάλυψε τις αρχικές του απώλειες και διαπραγματεύθηκε σταθερά έναντι του δολαρίου, ενώ οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν περαιτέρω κέρδη, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,6%.
Οι εξαγωγείς της ΕΕ καταβάλλουν από τον Απρίλιο πρόσθετους δασμούς 10% για τα προϊόντα που στέλνουν στις ΗΠΑ, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών συνεχίζονται. Οι δασμοί αυτοί προστίθενται σε προϋπάρχοντες μέσους δασμούς 4,8%. Ο ελάχιστος δασμός 15% θα περιλαμβάνει αυτούς τους ήδη ισχύοντες δασμούς, γεγονός που κάνει τις Βρυξέλλες να θεωρούν ότι η συμφωνία απλώς εδραιώνει το υπάρχον καθεστώς. Έτσι, οι δασμοί στα αυτοκίνητα, που σήμερα είναι 27,5%, θα μειωθούν σε 15%.
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιαπωνίας ώθησε τις Βρυξέλλες να αποδεχθούν με δυσφορία τον υψηλότερο αμοιβαίο δασμό, ώστε να αποφύγουν έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, η ΕΕ θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα εάν ο Τραμπ προσπαθούσε να πιέσει περαιτέρω ή υλοποιούσε την απειλή του να αυξήσει τους δασμούς στο 30% από τον Αύγουστο.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του εργαλείου κατά του εξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument – ACI), του ισχυρού εμπορικού όπλου της ΕΕ. Το εργαλείο αυτό, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, θα έδινε στις Βρυξέλλες τη δυνατότητα να αποκλείσουν αμερικανικές εταιρείες από δημόσιους διαγωνισμούς, και να περιορίσουν εισαγωγές και εξαγωγές.
Τι είναι το Anti-Coercion Instrument – ACI
Αξίζει να αναφερθεί ότι το εργαλείο ACI είναι το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο της ΕΕ και ένας αυξανόμενος αριθμός κρατών μελών πιέζει για τη χρήση του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το μέσο έχει σχεδιαστεί κυρίως ως αποτρεπτικό και επί του παρόντος δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ για την ενεργοποίησή του απαιτείται ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών που θα υποστηρίξουν την κίνηση. Το ACI θα επέτρεπε στην ΕΕ να δρομολογήσει ένα ευρύ φάσμα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, στοχευμένων περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμού της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ.
«Πλησιάζουμε τώρα στην αποφασιστική φάση της διαμάχης με τις ΗΠΑ για τους δασμούς. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη μετά από συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. «Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, κινδυνεύουμε με οικονομική αβεβαιότητα σε μια εποχή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο».
Η ΕΕ συνεχίζει να προετοιμάζει ένα πιθανό πακέτο αντιποίνων ύψους 93 δισ. ευρώ, με δασμούς έως και 30%, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Αυγούστου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους FT ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή και ενδέχεται να αλλάξει.
Content Original Link:
" target="_blank">