Προκαλεί και πάλι η Αλβανία: Η δημοσίευση του αλυτρωτικού χάρτη με κρατική υπογραφή προκαλεί προβληματισμό στην Αθήνα
Ο χάρτης συνοδεύεται από αναφορές σε τοπωνύµια και εκτάσεις σε τετραγωνικά χιλιόµετρα, εµφανίζοντας την Κέρκυρα (Korfuz – 641 km²), την Ηγουµενίτσα (Gumenicë – 615 km²), την Πρέβεζα (Preveze – 1.036 km²), την Άρτα (Artë – 1.602 km²), τα Ιωάννινα (Janinë – 4.990 km²) και τα Γρεβενά (Grevenë – 1.536 km²) ως «αλβανικές ιστορικές περιοχές». Η χρήση του όρου «Εθνική Αλβανία» και η συµπερίληψη ελληνικού εδάφους στον χάρτη παραπέµπουν άµεσα στη γνωστή αλυτρωτική θεωρία της «Μεγάλης Αλβανίας», την οποία υιοθετούν εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας.
Αλβανία: Το παράδοξο και η ενέργεια που δύσκολα ερμηνεύεται
Το παράδοξο της υπόθεσης έγκειται στο ότι, το 1878 -έτος διεξαγωγής του Συνεδρίου του Βερολίνου- η Αλβανία δεν υφίστατο ούτε ως ανεξάρτητο κράτος ούτε ως διακριτή διοικητική οντότητα εντός της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Οι περιοχές που απεικονίζονται στον χάρτη τελούσαν τότε υπό οθωµανική διοίκηση και κατοικούνταν κατά κύριο λόγο από ελληνικό πληθυσµό. Η ιστορική ασυνέπεια της απεικόνισης αυτής εγείρει εύλογα ερωτήµατα ως προς τη σκοπιµότητα και την τεκµηρίωση του αφηγήµατος που προωθείται, πολλώ δε µάλλον όταν αυτό προβάλλεται µέσω επίσηµου κρατικού µέσου. Η συγκυρία καθιστά την ενέργεια ακόµη πιο δυσερµήνευτη, δεδοµένων των προσπαθειών εξοµάλυνσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων το τελευταίο διάστηµα. Στις αρχές Ιουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ίγκλι Χασάνι, βρέθηκαν στην Κορυτσά για τα εγκαίνια του ανακαινισµένου κτιρίου του γενικού προξενείου - του ιστορικού κτιρίου «Σεφέρη». Λίγες εβδοµάδες νωρίτερα, ο Ίγκλι Χασάνι είχε επισκεφθεί την Αθήνα, όπου συζήτησε µε τον Γιώργο Γεραπετρίτη σειρά ζητηµάτων, από την ελληνική µειονότητα έως την ενίσχυση της οικονοµικής και ενεργειακής συνεργασίας.
Τα αντιφατικά μηνύματα και η επαναφορά του αλυτρωτισμού
Η επαναφορά αλυτρωτικών αναφορών µέσα από κρατικά µέσα αποκτά ιδιαίτερο βάρος, ιδίως όταν έρχεται σε χρονική εγγύτητα µε δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράµα περί «λήξης» της έννοιας της Βορείου Ηπείρου, από το βήµα εκδήλωσης που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέµβριο του 2024. Η αντίφαση αυτή εγείρει εύλογα ερωτήµατα για τη συνέπεια της αλβανικής πλευράς ως προς τις διακηρυγµένες ευρωπαϊκές της προθέσεις. Σε µια περίοδο κατά την οποία η Αλβανία επιχειρεί να επιταχύνει την πορεία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τέτοιου είδους δηµοσιεύσεις, µε σαφείς αλυτρωτικούς υπαινιγµούς, δηµιουργούν την αίσθηση ύπαρξης υπόγειων εθνικιστικών στρατηγικών, οι οποίες ντύνονται µε τον µανδύα της «ιστορικής αποκατάστασης» και εργαλειοποιούν την ερµηνεία του παρελθόντος προς όφελος ενός αναθεωρητικού αφηγήµατος.Content Original Link:
" target="_blank">