Κυριάκος Μητσοτάκης: 25 μεγάλες αλλαγές έως το τέλος του έτους για σειρά υπουργείων - Μεταρρυθμίσεις με... φόντο τη μεσαία τάξη
Στόχος είναι η κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που αναμένεται να δημιουργήσει η ανακοίνωση των μέτρων και των παροχών -ιδίως στη μεσαία τάξη- και να φέρει το πολιτικό παιχνίδι στο δικό της «γήπεδο». «Είναι πολύ εύκολο, ξέρετε, να υποκύπτει κανείς στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας και γνωρίζω πόσο βαριά είναι αυτή για την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά, αλλά είναι πολύ σημαντικό, σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν από τη μικρή θερινή ανάπαυλα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη μάχη της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με νέα ψηφιακά εργαλεία
Τις βασικές αυτές μεταρρυθμίσεις παρουσίασαν κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Ο πρωθυπουργός στάθηκε, στη δική του τοποθέτηση, ιδιαίτερα στη μάχη της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με νέα ψηφιακά εργαλεία και στη μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά στις επιχειρήσεις, κατά 25%. Κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Πειθαρχικού Κώδικα δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος προβλέπει γρήγορες διαδικασίες και σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση σφαλμάτων εις βάρος του πολίτη και ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων, αλλά και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να παρουσιάσει το φθινόπωρο τα πρώτα δείγματα των νέων ελληνικών σιδηροδρόμων. Στα ζητήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη βιομηχανία και για τον τουρισμό -που αγγίζουν και άλλα υπουργεία- και στη δραστική παρέμβαση που προετοιμάζεται στον τρόπο λειτουργίας των Πολεοδομιών. «Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μία εμβληματική μεταρρύθμιση, που, αφενός, θα “ξηλώσει” εστίες τοπικής διαφθοράς, αλλά, αφετέρου, θα επιταχύνει και την έκδοση των νόμιμων οικοδομικών αδειών», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.Αναλυτικά, οι 25 μεταρρυθμίσεις που θα «τρέξουν» το φθινόπωρο είναι οι ακόλουθες:
1) Εφαρµογή των πρωτοβουλιών που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ (υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών).
2) Περαιτέρω µείωση της φοροδιαφυγής, µε χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων: ηλεκτρονικό τιµολόγιο, ψηφιακό δελτίο αποστολής κ.λπ. (υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών).
3) Στρατηγική για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών (υπουργείο Εξωτερικών) .
4) Αναθεώρηση θεσµικού πλαισίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάµεων (υπουργείο Εθνικής Αµυνας).
5) Ψήφιση και εφαρµογή νέου Πειθαρχικού Κώδικα δηµοσίων υπαλλήλων, µε ταχύτερες πειθαρχικές διαδικασίες και αυστηρότερες κυρώσεις (υπουργείο Εσωτερικών).
6) Εναρξη λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστηµίων (υπουργείο Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού).
7) Εφαρµογή του νέου πλαισίου ρυθµίσεων και κυρώσεων για την αντιµετώπιση της βίας στα δηµόσια ΑΕΙ (υπουργείο Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού).
8) Καθολική εφαρµογή κινητών µονάδων Υγείας µε διαγνωστικές εξετάσεις σε όλες τις µικρές κοινότητες της χώρας (υπουργείο Υγείας).
9) Πρόγραµµα τεχνολογικής αναβάθµισης ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των συνόρων, την ενίσχυση της δηµόσιας ασφάλειας και την αντιµετώπιση του οργανωµένου εγκλήµατος (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).
10) Οργανωτική µεταρρύθµιση του σιδηροδροµικού τοµέα (υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών).
11) Υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για τα ύδατα (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
12) Μεταρρύθµιση στην οργάνωση και λειτουργία των Πολεοδοµιών (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
13) Ολοκλήρωση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου ΑΠΕ, τουρισµού, βιοµηχανίας (υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).
14) Απλούστευση επιχειρηµατικού περιβάλλοντος - μείωση γραφειοκρατίας και διοικητικών βαρών κατά 25% (υπουργείο Ανάπτυξης).
15) Ψήφιση σχεδίου νόµου για Αρχή Εποπτείας της Αγοράς (υπουργείο Ανάπτυξης).
16) Μείωση γραφειοκρατίας στις διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας µέσω ΚΕΠΑ (υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης).
17) Ψηφιοποίηση δικαιοσύνης: ολοκλήρωση της «ψηφιακής δικογραφίας» και διεύρυνση υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια (υπουργείο Δικαιοσύνης).
18) Ανάπτυξη και εφαρµογή ψηφιακών διαδραστικών υπηρεσιών και περιεχοµένου σε 100 αρχαιολογικούς χώρους (υπουργείο Πολιτισµού).
19) Μεταρρύθµιση έκδοσης VISA για εργαζόµενους και φοιτητές - επιτάχυνση διαδικασίας µετακλήσεων (υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου).
20) Προκήρυξη δηµόσιων ακινήτων στο πλαίσιο κοινωνικής αντιπαροχής για προσιτή στέγη/ κοινωνική συνοχή (υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας).
21) Εκσυγχρονισμός πλαισίου χορήγησης ενισχύσεων της ΚΑΠ - μεταρρύθµιση καθεστώτος επιδοτήσεων (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων).
22) Σχέδιο νόµου για την αναβάθµιση της ναυτικής εκπαίδευσης (υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής).
23) Νέο πλαίσιο για τις πράσινες τουριστικές εγκαταστάσεις (υπουργείο Τουρισµού).
24) Ολοκλήρωση κτηµατογράφησης και ψηφιοποίηση διαδικασιών για τις µεταβιβάσεις ακινήτων και τις χρήσεις γης (υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).
25) Εθνικός χάρτης εκτίµησης κινδύνου δασικών πυρκαγιών (υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας).
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">