''Απόβαση'' Ισραηλινών επενδυτών στο ελληνικό real estate: Σε ποιες περιοχές αγοράζουν, ποια ακίνητα τους προσελκύουν και τι ποσά ξοδεύουν
Μπορεί η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα να επηρεάζεται από μεταβαλλόμενες συνθήκες και νομοθετικές τροποποιήσεις, ωστόσο ένα επενδυτικό κοινό επιμένει σταθερά και δεν είναι άλλο από τους Ισραηλινούς επενδυτές. Αυτοί ενισχύουν την παρουσία τους, διευρύνουν τις επιλογές τους και αναζητούν ενεργά λύσεις για να παραμείνουν «μέσα στο παιχνίδι», αξιοποιώντας τη δυνατότητα απόκτησης ακινήτου και, κατ’ επέκταση, τη χορήγηση άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος GoldenVisa. Η αυξημένη κινητικότητα δεν αφορά μόνο την απόδοση επενδυτικού κεφαλαίου. Η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και ειδικά η συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα έχει ωθήσει μερίδα Ισραηλινών να επανεξετάσουν το ζήτημα της μόνιμης διαμονής τους. Για πολλούς, η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μια ευκαιρία τοποθέτησης χρημάτων, αλλά μια πιθανή εναλλακτική κατοικία - είτε ως εφεδρική λύση είτε ως βάση στην Ευρώπη, μέσω της GoldenVisa. «Η GoldenVisa αποτελεί για τους Ισραηλινούς στρατηγικό εργαλείο ελευθερίας κινήσεων. Η Ε.Ε. είναι η μόνη πραγματική διέξοδος για όποιον επιθυμεί να έχει μια εναλλακτική προοπτική διαμονής», αναφέρει ο Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου επενδυτικής μετανάστευσης Ρισβάς & Συνεργάτες.
Διαβάστε: Εξοχικά: Οι πρωταθλητές της ακρίβειας στην αγορά ακινήτων
Ισραηλινοί αγοραστές στρέφονται πλέον κυρίως σε δύο κατευθύνσεις
Η πρόσφατη αλλαγή στο ελάχιστο ποσό επένδυσης -που αυξήθηκε στα 800.000 ευρώ για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τα δημοφιλή νησιά- δεν φάνηκε να αποθαρρύνει το ενδιαφέρον. Αντιθέτως, οδήγησε σε μια μετατόπιση στρατηγικής. Ισραηλινοί αγοραστές στρέφονται πλέον κυρίως σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά τις μετατροπές επαγγελματικών χώρων σε κατοικίες. Η νέα νομοθεσία επιτρέπει την απόκτηση GoldenVisa για ακίνητα που έχουν αλλάξει χρήση, με ελάχιστο όριο επένδυσης τα 250.000 ευρώ, ακόμα κι αν βρίσκονται στην Αττική. «Είναι ένα “παραθυράκι” που τους δίνει μεγάλη ευελιξία», εξηγεί ο κ. Ρισβάς, ο οποίος χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις. Η δεύτερη επιλογή αφορά τις αγορές σε περιφερειακές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου το κατώφλι παραμένει στα 400.000 ευρώ. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το Λουτράκι, η Στυλίδα, αλλά και άλλες περιοχές που βρίσκονται σε οδική απόσταση από την Αθήνα, όπως το Πόρτο Χέλι. «Κοιτάζουν κυρίως περιοχές γύρω από την Αττική - η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι σημαντικός παράγοντας. Δεν τους ενδιαφέρουν τα νησιά που απαιτούν πλοίο, εκτός ίσως από τη Λευκάδα, λόγω της οδικής σύνδεσης, αλλά και πάλι όχι μαζικά», σημειώνει η Αννα Μωκάκου, πιστοποιημένη μεσίτρια ακινήτων.
Στην κορυφή του ενδιαφέροντος η Αθήνα
Η Αθήνα παραμένει ο βασικός κόμβος ενδιαφέροντος. Ειδικά το κέντρο της πόλης προσελκύει Ισραηλινούς που επιθυμούν φθηνότερα ακίνητα με προοπτική απόδοσης - τουριστικής ή μακροχρόνιας. «Εδώ βρίσκουν ακίνητα με πολύ χαμηλότερες τιμές από την Ιερουσαλήμ, όπου ένα ακίνητο εκεί 100 τ.μ. μπορεί να φτάσει και το 1 εκατ. ευρώ», σημειώνει η κ. Μωκάκου.
Τα νότια προάστια συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης, αν και η αύξηση του επενδυτικού ορίου καθιστά πιο δύσκολες τις συναλλαγές μέσω GoldenVisa. Εκεί καταγράφεται κυρίως αγοραστικό ενδιαφέρον υψηλότερου προφίλ, με επενδυτές που έχουν ήδη αποφασίσει να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια - είτε στο Ελληνικό είτε σε περιοχές όπως η Γλυφάδα και η Βούλα.
Παρ’ όλα αυτά, όπως λένε επαγγελματίες του χώρου, οι Ισραηλινοί παραμένουν δυνατοί διαπραγματευτές και ψάχνουν ευκαιρίες. Δεν σπεύδουν να αγοράσουν βιαστικά - κάνουν έρευνα, μετρούν τις αποδόσεις, αναλύουν τη νομική κατάσταση και ενδιαφέρονται για ακίνητα με δυνατότητα μεταπώλησης ή αξιοποίησης. Η τάση φαίνεται να έχει συνέχεια. Ηδη από την αρχή του 2024, το Ισραήλ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες πηγές εισροής επενδυτικών κεφαλαίων στον κλάδο της κατοικίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, η συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από νέες ζώνες επιλεξιμότητας για την GoldenVisa ενδέχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον στο β’ εξάμηνο του έτους.
Σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό
Παράλληλα, σημαντικές είναι και οι επενδύσεις τους στον τουρισμό. Συγκεκριμένα, η ισραηλινή αλυσίδα Isrotel, εγκαινίασε νέο πεντάστερο ξενοδοχείο με 215 δωμάτια στην Ομόνοια, υπό το brand της Hilton. Το νέο κατάλυμα αποτελεί την τέταρτη μονάδα της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας και προαναγγέλλεται είσοδος και στη Θεσσαλονίκη, με την εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου «Βιέννη» στην οδό Εγνατία. Συνολικά, το ύψος των επενδύσεών της στην Ελλάδα φτάνει ήδη τα 100 εκατ. ευρώ.
Εξίσου δραστήρια είναι η IsraelCanadaHotels, η οποία εξαγόρασε την αλυσίδα BrownHotelsτον Σεπτέμβριο του 2024, αποκτώντας 18 μονάδες σε Ισραήλ και Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το «BrownAcropol» στην Ομόνοια, καθώς και παραθαλάσσια resorts στην Εύβοια, την Κόρινθο και την Κρήτη. Στην Πελοπόννησο, η GnosisInvestments, με χρηματοδότηση και από ισραηλινά funds, προωθεί το φιλόδοξο έργο «SaladiResort» στην Αργολίδα, συνολικής επένδυσης άνω των 266 εκατ. ευρώ. Η ίδια εταιρεία συνεργάζεται με τη Radisson σε ακόμα δύο projects στο κέντρο της Αθήνας: το «RadissonREDMitropoleosSquare» και το «RadissonTheatrouSquare».
Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών
Content Original Link:
" target="_blank">