Η εκδίκηση των μικρών στο Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) βρίσκεται σε μια φάση έντονης δυναμικής, με τον Γενικό Δείκτη να φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, κλείνοντας χθες στις 1.970,41 μονάδες με πτώση 0,76%. Οι επενδυτές, γοητευμένοι από την ανοδική πορεία των 10 δημοφιλέστερων μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (blue chips), βιώνουν έναν «ίλιγγο» που τους ωθεί να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες. Ωστόσο, η προσοχή τους στρέφεται όλο και περισσότερο στις μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες θεωρούνται ότι «έχουν μείνει πίσω» σε σχέση με τα βαριά χαρτιά της αγοράς. Αυτή η στροφή, αν και υγιής από επενδυτικής πλευράς, δεν είναι χωρίς προκλήσεις, καθώς συνοδεύεται από την ενεργοποίηση διαφόρων «λόμπι» που επιχειρούν να προωθήσουν αμφίβολες επενδυτικές επιλογές.
Η πρόσφατη πτώση της αξίας των συναλλαγών, που διαμορφώθηκε χθες στα 177,4 εκατ. ευρώ (με 20 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές), θεωρείται φυσιολογική για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, δεν παρατηρείται μαζική τάση ρευστοποίησης των blue chips, τα οποία συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. Δεύτερον, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί σε μετοχές μικρότερης χρηματιστηριακής αξίας, οι οποίες θεωρούνται πιο προσιτές και με μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου. Οι επενδυτές, έχοντας συσσωρεύσει ρευστότητα από την πώληση μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αναζητούν τώρα ευκαιρίες σε λιγότερο δημοφιλείς τίτλους.
Η Πίεση των Blue Chips και οι Εξαιρέσεις
Παρά το γενικότερο κλίμα ρευστοποίησης στους τραπεζικούς τίτλους, ορισμένες μετοχές κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Η Piraeus Bank, για παράδειγμα, σημείωσε άνοδο 0,33% στα 6,75 ευρώ, αντιστεκόμενη στις πιέσεις. Εντυπωσιακή ήταν η πορεία της Crediabank (πρώην Attica Bank), η οποία με συναλλαγές αξίας 7 εκατ. ευρώ κατέγραψε κέρδη 6%, φτάνοντας τα 1,198 ευρώ και πλησιάζοντας κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ. Αυτή η δυναμική αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε
Content Original Link:
" target="_blank">