Green Tank: Πρωτιά της Ελλάδας στις εκπομπές Ναυτιλίας – Οι πιο ρυπογόνοι τομείς του ΣΕΔΕ
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αύξησαν τις εκπομπές τους στους τομείς που υπάγονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ).
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αύξησαν τις εκπομπές τους στους τομείς που υπάγονται στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, την ενεργοβόρο βιομηχανία και τις αερομεταφορές. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Green Tank με τίτλο «Τάσεις στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στην ΕΕ και την Ελλάδα 2005-2024» για τις τάσεις εκπομπών των τομέων που υπάγονται στο ΣΕΔΕ για το διάστημα 2005-2024, η χώρα μας καταγράφει και μια αρνητική πρωτιά. Για πρώτη φορά το 2024 καταγράφηκαν εκπομπές στον τομέα της Nαυτιλίας με 62.2 εκατ. τόνους, με την Ελλάδα να είναι πρώτη σε συνεισφορές με 11,2 εκατ. τόνους. Aκολούθησαν η Ιταλία και η Ισπανία ενώ η χώρα μας καταγράφει αλματώδη αύξηση στις εκπομπές των αερομεταφορών (+10.5% σε σχέση με το 2023 και διπλάσιες από τις εκπομπές του 2013).
- Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων από το 2027
Οι επιδόσεις της ΕΕ και η θέση της Ελλάδας
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλα έξι κράτη κατέγραψαν αύξηση στις εκπομπές των τομέων που υπάγονται στο ΣΕΔΕ για το διάστημα μεταξύ 2023-2024, η γενική εικόνα για τα κράτη – μέλη της ΕΕ είναι ότι καταγράφηκε μείωση 5.2% από τους τρεις τομείς. Πιο αναλυτικά, το 2024, αθροιστικά, οι εκπομπές των τριών τομέων έφτασαν σε χαμηλό εικοσαετίας με 1,065.6 εκατ. τόνους. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά είχαν τέσσερις χώρες, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ισπανία, που ήταν υπεύθυνες για το 58.3% των συνολικών εκπομπών της ΕΕ-27.
Οι εκπομπές από τους τομείς της παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας και της ενεργοβόρου βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 51.2% μεταξύ 2005 και 2024, φέρνοντας την ΕΕ-27 πιο κοντά στον στόχο
Content Original Link:
" target="_blank">