Καλοκαίρι στην Ελλάδα: Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι οικονομικές προκλήσεις αυξάνονται
Η μελέτη αναδεικνύει τις μεταβολές στη χρηματοοικονομική συμπεριφορά των πολιτών τους μήνες του καλοκαιριού, όπου η διάθεση ελευθερίας φαίνεται να συνοδεύεται από ελεύθερα πορτοφόλια.
Η τήρηση προϋπολογισμού περνάει σε δεύτερη μοίρα
Ο προγραμματισμός διακοπών από νωρίς δεν αποτελεί πάντα μέρος της οικονομικής διαχείρισης. Το 28% των συμμετεχόντων δεν προϋπολογίζει ή δεν αποταμιεύει εκ των προτέρων για τις διακοπές του, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία (13%) ξεκινά τον προγραμματισμό περισσότερο από έξι μήνες νωρίτερα. Οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών είναι οι λιγότερο πιθανό να προγραμματίσουν εγκαίρως, με έως και 1 στους 3 να δηλώνει ότι δεν προετοιμάζεται οικονομικά.
Ακόμη και όταν υπάρχει προϋπολογισμός, η τήρησή του δεν είναι δεδομένη. Μόλις το 26% μένει εντός ορίων, ενώ το 25% υπερβαίνει τον προϋπολογισμό και το 22% κρατά μόνο μια γενική αίσθηση των οικονομικών ορίων. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη τάση να ξεπερνούν τον προϋπολογισμό που έχουν θέσει (28%) σε σύγκριση με τις γυναίκες (22%). Πιο συνεπής ηλικιακή ομάδα στην τήρηση του προϋπολογισμού των διακοπών αναδεικνύονται όσοι είναι μεταξύ 45 και 54 ετών (34%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό που έχουν θέσει εμφανίζεται στις ηλικίες 25 – 34 ετών
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι όχι μόνο πολλοί άνθρωποι δεν προγραμματίζουν εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό των διακοπών τους, αλλά συχνά χάνουν και τον έλεγχο των εξόδων τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», αναφέρει η Μαίριλυ Μητροπούλου, Country Marketing Manager της Plum στην Ελλάδα. «Εδώ έρχεται η Plum. Βοηθώντας σε να χτίσεις τη συνήθεια της μηνιαίας αποταμίευσης, σε βάζει ήδη ένα βήμα μπροστά. Αποταμιεύοντας αυτόματα χρήματα όλο τον χρόνο, μπορείς να απολαύσεις τις διακοπές σου, ακόμη κι αν τα έξοδά σου είναι υψηλότερα από ό,τι περίμενες».
Όταν οι Διακοπές δεν πραγματοποιούνται
Αν και το καλοκαίρι συνδέεται συνήθως με την απόδραση και τη χαλάρωση, οι οικονομικές πιέσεις συχνά κρατούν τα σχέδια «δεμένα». Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) δηλώνουν ότι έχουν αναβάλει ή ακυρώσει καλοκαιρινές διακοπές για οικονομικούς λόγους, με σχεδόν 1 στους 3 (32%) να το έχουν κάνει περισσότερες από μία φορές.
Τα Απρόοπτα Έξοδα
Αν προκύψει κάποιο απρόσμενο έξοδο μέσα στο καλοκαίρι, οι περισσότεροι στρέφονται στο ταμείο έκτακτης ανάγκης τους εφόσον διαθέτουν. Το 42% χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του, το 32% μειώνει δαπάνες σε άλλους τομείς, το 18% ζητά στήριξη από οικογένεια ή φίλους και το 16% καταφεύγει σε πιστωτικές κάρτες ή δάνεια. Η Μαίριλυ Μητροπούλου προσθέτει: «Είναι σημαντικό να ενισχύεις την οικονομική σου ανθεκτικότητα βάζοντας στην άκρη αρκετά χρήματα για τα απρόοπτα. Η χρήση πιστωτικών μέσων μπορεί συχνά να αποδειχθεί ακριβή, ενώ η αποπληρωμή τους διαρκεί συνήθως περισσότερο απ’ όσο υπολογίζεις». Content Original Link:
" target="_blank">