BBC: Γιατί το Ισραήλ χτύπησε τώρα το Ιράν, ποιος ήταν ο ρόλος της Μοσάντ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Διαβάστε: Ανάλυση Times: Πέντε σενάρια για την "απάντηση" του Ιράν στο Ισραήλ - Από το κλείσιμο της ναυσιπλοΐας μέχρι... τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Τις πιο σκοτεινές ώρες πριν από την αυγή, η ισραηλινή ΠολεμικήΑεροπορία στόχευσε όχι μόνο τοποθεσίες που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και την αεράμυνα και τις βάσεις βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, μειώνοντας έτσι την ικανότητα του Ιράν να αντιδράσει, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ο ρόλος της Μοσάντ
«Το δίκτυο των πρακτόρων που εργάζονταν για τη Μοσάντ, την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ στο εξωτερικό, φέρεται να βοήθησε στον ακριβήεντοπισμό βασικών προσώπων τόσο στη στρατιωτική διοίκηση όσο και σε πυρηνικούς επιστήμονες» αποκαλύπτει ο Γκάρντνερ.
Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ο επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, των θεματοφυλάκων της Ισλαμικής Επανάστασης που ανέτρεψε το καθεστώς του Σάχη το 1979, καθώς και ο επικεφαλής των κυρίαρχων ενόπλων δυνάμεων και ο επικεφαλής της αεροπορίας των IRGC. Το Ιράν αναφέρει ότι τουλάχιστον έξι από τους επιστήμονες του έχουν σκοτωθεί.
«Για άλλη μια φορά, η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας αποδεικνύεται ότι έχει διεισδύσειμε επιτυχία στην καρδιά του κατεστημένου ασφαλείας του Ιράν και ότι κανείς εκεί δεν είναι ασφαλής», σχολιάζει το BBC.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βρετανικού Μέσου, η Μοσάντ κατάφερε να εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το εσωτερικό του Ιράν στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης. Οι κύριοι στόχοι ολόκληρης αυτής της επιχείρησης ήταν η εγκατάσταση εμπλουτισμούουρανίου στη Νατάνζ και οι βάσεις που ανήκουν στο IRGC. Για τους ισραηλινούς στρατιωτικούς, αυτό ήταν κάτι που αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό.
Γιατί τώρα η επίθεση στο Ιράν
«Το Ιράν κλονίζεται και αυτό μπορεί να είναι μόνο το πρώτο κύμα. Θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πιθανοί στόχοι στη λίσταεπιθέσεων του Ισραήλ, αν και ορισμένοι μπορεί να είναι εκτός εμβέλειάς του, θαμμένοι βαθιά στο υπέδαφος σε ενισχυμένες βάσεις κάτω από συμπαγή βράχο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.Τι οδήγησε, λοιπόν, σε αυτή την επίθεση του Ισραήλ και γιατί τώρα;
Σύμφωνα με το BBC «το Ισραήλ και αρκετές δυτικές χώρες υποψιάζονται ότι το Ιράν εργάζεται κρυφά για αυτό που ονομάζεται ικανότητα διάσπασης, που σημαίνει το σημείο χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου πυρηνικού όπλου. Το Ιράν το αρνείται αυτό και ανέκαθεν επέμενε ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς».
Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Ισραήλ προσπαθεί να επιβραδύνει και να καθυστερήσει την πυρηνική πρόοδο του Ιράν. Ιρανοί επιστήμονες έχουν δολοφονηθεί μυστηριωδώς από άγνωστους δράστες, ενώ ο στρατιωτικός επικεφαλής του πυρηνικούπρογράμματος, ταξίαρχος Φαχριζαντέχ, σκοτώθηκε από τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο σε έναν ερημικό δρόμο κοντά στην Τεχεράνη το 2020.
Πριν από αυτό, Αμερικανοί και Ισραηλινοί κατάφεραν να εισάγουν έναν καταστροφικόιόυπολογιστών, με την κωδική ονομασία Stuxnet, στις φυγοκεντρικές μηχανές του Ιράν, γεγονός που τις έκανε να περιστρέφονται ανεξέλεγκτα.
Το στοίχημα για το καθεστώς της Τεχεράνης
«Τα σκληροπυρηνικά γεράκια εντός του κατεστημένου ασφαλείας του Ιράν υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η καλύτερη αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ θα ήταν να αποκτήσει η χώρα πυρηνικήβόμβα», αναφέρει το BBC.Όποια και αν είναι η τελική ζημιά από την επιχείρηση RisingLion του Ισραήλ, εάν το καθεστώς του Ιράν επιβιώσει τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επιταχύνει την κούρσα του προς την κατασκευή, ακόμη και τη δοκιμή, μιας πυρηνικής βόμβας.
«Αν συμβεί αυτό, τότε σχεδόν αναπόφευκτα θα πυροδοτήσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και πιθανώς την Αίγυπτο να αποφασίζουν ότι κι αυτές χρειάζονται ανάλογαόπλα», επισημαίνει το βρετανικό Μέσο.
Ο στόχος του Ισραήλ
«Είναι σαφές τι θέλει το Ισραήλ με αυτή την επιχείρηση: στοχεύει, τουλάχιστον, να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά αρκετά χρόνια. Κατά προτίμηση, θα ήθελε να το σταματήσει εντελώς», γράφει ο Γκάρντνερ.Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα υπάρχουν επίσης πολλοί στους στρατιωτικούς, πολιτικούς και μυστικούςκύκλους του Ισραήλ που θα ελπίζουν ότι αυτή η επιχείρηση θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ηγεσία του Ιράν σε τέτοιο βαθμό που να καταρρεύσει εντελώς, εγκαινιάζοντας ένα πιο ήπιο καθεστώς που δεν αποτελεί πλέον απειλή στην περιοχή. Αυτό μπορεί να είναι ευσεβής πόθος εκ μέρους τους».
Content Original Link:
" target="_blank">