Aπάντηση Ομπάμα στους ισχυρισμούς Τραμπ για πραξικόπημα και προδοσία: Αβάσιμες και παραπλανητικές οι κατηγορίες
Ο Μπαράκ Ομπάμαέδωσε τέλος στη σιωπή του, απαντώντας ευθέως στους νέους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί «πραξικοπήματος» και κατασκευής αποδείξεων για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016. Σύμφωνα με τον Guardian, το γραφείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ προχώρησε σε σπάνια δημόσια δήλωση, αποδομώντας τις κατηγορίες του Τραμπ ως αβάσιμες και παραπλανητικές.
«Κανονικά δεν σχολιάζουμε τις συνεχείς παραπληροφορήσεις από τον Λευκό Οίκο,αλλά οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι τόσο ακραίες που δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε», αναφέρει η ανακοίνωση. Το γραφείο του Ομπάμα χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του Τραμπ «παράλογες και ξεκάθαρη προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη».
Η αντίδραση του Ομπάμα ήρθε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου 11 σελίδων από την Τάλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία για «προδοτική συνωμοσία» στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης. Η δήλωση Ομπάμα τονίζει ότι το έγγραφο δεν αναιρεί την ομόφωνη εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι υπήρξε ρωσική απόπειρα επηρεασμού των εκλογών, χωρίς αλλοίωση των αποτελεσμάτων.
Το ίδιο συμπέρασμα είχε επιβεβαιώσει τόσο η έρευνα του Ρόμπερτ Μιούλερ το 2019 όσο και η διακομματική έκθεση της Γερουσίας το 2020 υπό την προεδρία του Μάρκο Ρούμπιο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις κατηγορίες του σε συνέντευξη Τύπου, κατονομάζοντας τους Ομπάμα, Μπάιντεν, Κλίντον, Κόμεϊ και Κλάπερ ως βασικούς εμπλεκόμενους στη «συνωμοσία». Παρουσία του προέδρου των Φιλιππίνων, υποστήριξε ότι η «αρχή της σκευωρίας» ανήκει στον Ομπάμα, προσθέτοντας πως «έχουν διαπράξει προδοσία».
Επιπλέον, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι διαθέτει πρόσβαση σε χιλιάδες ακόμα έγγραφα που αποδεικνύουν την ενοχή των πολιτικών του αντιπάλων, κατηγορώντας τα ΜΜΕ για απόκρυψη των σχετικών πληροφοριών.
Ωστόσο, αναλυτές και ειδικοί στη διαχείριση πληροφοριών αποδομούν το περιεχόμενο της έκθεσης Γκάμπαρντ. Ο πρώην αναλυτής της CIA Φούλτον Άρμστρονγκ χαρακτήρισε το έγγραφο «χειραγωγημένο» και «απαράδεκτο ως προϊόν εθνικής ασφάλειας», σημειώνοντας ότι καταλήγει σε προκαθορισμένα συμπεράσματα μέσω επιλεκτικής χρήσης δεδομένων.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους παρουσιάσεις δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις στο κοινό, αναμειγνύοντας υποθέσεις με γεγονότα, χωρίς σαφή διαχωρισμό ανάμεσα σε ενδείξεις και αποδείξεις. Το αφήγημα Γκάμπαρντ παρουσιάζεται ως εσκεμμένα «θολό» ώστε να ενισχύσει πολιτικές αφηγήσεις, σε ένα ζήτημα όπου η πολυπλοκότητα αφήνει περιθώρια για κάθε είδους παρερμηνεία.
Content Original Link:
" target="_blank">