Σχέδιο μετακίνησης Παλαιστινίων στη Λιβύη: Τα ανταλλάγματα των ΗΠΑ, το ενήμερο Ισραήλ και η "ανθρωπιστική πόλη"
Την προηγούµενη εβδοµάδα κυκλοφόρησε αποκλειστικό δηµοσίευµα του αµερικανικού ιστότοπου Axios που αναφερόταν σε επίσκεψη που έγινε από τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, στις ΗΠΑ, όπου και ενηµέρωσε τον απεσταλµένο του Ντόναλντ Τραµπ στη Μέση Ανατολή, Στίβεν Γουίτκοφ, πως η Αιθιοπία, η Ινδονησία και η Λιβύη έχουν δείξει «ανοιχτές» προκειµένου να υποδεχθούν «µεγάλο» αριθµό Παλαιστινίων από τον θύλακα, σύµφωνα µε δύο πηγές που επικαλείται το δηµοσίευµα. Επισηµαίνεται, δε, πως ο Μπαρνέα «συνέστησε» οι ΗΠΑ να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να βοηθήσουν το Ισραήλ να «πείσουν» τις εν λόγω χώρες, προκειµένου να προχωρήσουν οι επιδιωκόµενες συµφωνίες.
Αντάλλαγμα
∆εν είναι όµως η µοναδική φορά που η Λιβύη εµπλέκεται σε τέτοια δηµοσιεύµατα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ίσως δε να µην αφορά µόνο τη Γάζα και τις παραδοσιακά κακές σχέσεις της Λιβύης µε τοΙσραήλ (που κάποτε εξώθησαν σε αποµάκρυνση και φυγή από τη χώρα την ΥΠΕΞ της παραδοσιακά προσηλωµένης στην
Αγκυρα κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μάνγκους). Ειδικότερα, τον Μάιο υπήρξε σχετικό ρεπορτάζ του NBC News, το οποίο ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραµπ «εργάζεται» πάνω σε σχέδιο µετακίνησης 1 εκατοµµυρίου Παλαιστινίων από τη Γάζα στη Λιβύη, µε το αµερικανικό Μέσο να επικαλείται πέντε άτοµα µε γνώση των διεργασιών.
Το εν λόγω σχέδιο, όπως αναφερόταν στο συγκεκριµένο ρεπορτάζ, είχε συζητηθεί µε την κυβέρνηση της Λιβύης (προφανώς εδώ εννοείται η Τρίπολη, που αποτελεί και τη διεθνώς αναγνωρισµένη κυβέρνηση της χώρας), µε το αντάλλαγµα που προσφέρει η Ουάσινγκτον να είναι «ξεπάγωµα» κεφαλαίων πολλών δισ. δολαρίων, που δεν διατέθηκαν για µια περίοδο άνω των 10 ετών. Στο ρεπορτάζ του NBC News αναφερόταν πως το Ισραήλ ήταν ενήµερο των διαβουλεύσεων και πως δεν υπήρχε κάποια ολοκληρωµένη συµφωνία. Σημειώνεται πως µετά τη δηµοσίευσή του, υπήρξε διάψευση από την Ουάσινγκτον και την Τρίπολη, ενώ δεν υπήρξε τοποθέτηση από την κυβέρνηση του Χάφταρ και του Ισραήλ.
Νέα ζώνη
Σε κάθε περίπτωση, οι συγκεκριµένες διεργασίες και ειδικότερα το ρεπορτάζ του Axios βλέπουν το φως της δηµοσιότητας λίγο καιρό µετά τη νέα συνάντηση Τραµπ και Νετανιάχου, που έγινε στον Λευκό Οίκο προ µερικών εβδοµάδων, και ενώ ο υπουργός Αµυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, φέρεται αµέσως πριν να είχε δώσει εντολή στις ένοπλες δυνάµεις να δηµιουργήσουν µια λεγόµενη «ανθρωπιστική πόλη» στα ερείπια της Ράφα, στα νότια του θύλακα, εκεί όπου προβλέπεται η αρχική «µετακίνηση» περίπου 600.000 Παλαιστινίων, κυρίως εκτοπισµένων από την περιοχή Αλ Μαουάσι. Η νέα «ζώνη» θα τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο ισραηλινών στρατιωτικών δυνάµεων, µε τους Παλαιστίνιους να υπόκεινται σε «έλεγχο ασφαλείας» προτού εισέλθουν, ενώ δεν θα έχουν δικαίωµα εξόδου. Αξίζει να σηµειωθεί πως η Λιβύη φαίνεται πως έχει και δικό της, «αυτόνοµο» ρόλο στις πολιτικές Τραµπ για το Μεταναστευτικό.
Οπως αναφερόταν στα διεθνή Μέσα προ δύο µηνών, ο Αµερικανός πρόεδρος την είχε επιλέξει ως πιθανό προορισµό απέλασης µεταναστών από τις ΗΠΑ (µαζί µε το Νότιο Σουδάν, αλλά και άλλες χώρες που έχουν κατά καιρούς γραφτεί στα διεθνή Μέσα). Για την εν λόγω πολιτική υπήρξε δικαστικό µπλόκο, µε τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης, Αµπντούλ Χαµίντ Ντµπέιµπα, να δηλώνει τότε µέσω ανάρτησης πως η Λιβύη «αρνείται να γίνει προορισµός για την απέλαση µεταναστών». Ο δρόµος πάντως για να «µπει στις ράγες» η πολιτική του Λευκού Οίκου έχει ανοίξει, καθώς πριν από έναν µήνα το Ανώτατο ∆ικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη πως µπορούν να προχωρήσουν οι απελάσεις σε τρίτες χώρες, που δεν αποτελούν την πατρίδα των προς απέλαση µεταναστών.
Με βάση τα παραπάνω, αλλά φυσικά και τις εικόνες που παρατηρούνται στην Κρήτη και όχι µόνο, σηµαίνοντας συναγερµό, δενπροκαλεί καµία απορία γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρεί να δώσει λύσεις στον γρίφο και να στείλει µηνύµατα προσέγγισης όχι µόνο στην Τρίπολη, αλλά και στη Βεγγάζη, µε τις Βρυξέλλες µάλιστα να βλέπουν «ρωσικό δάκτυλο» πίσω από τον Χάφταρ.
Στο πλαίσιο αυτό, τη δική της σηµειολογία έχει η συνέντευξη που έδωσε αυτήν την εβδοµάδα ο αρµόδιος επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ στο Politico, στην οποία και αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης διαύλων µε τον Χάφταρ, προκειµένου «να εµποδίσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίµιρ Πούτιν, από το να συνεχίζει να εργαλειοποιεί τη µετανάστευση», ενώ για το διπλωµατικό επεισόδιο και την αποµάκρυνση της ευρωπαϊκής αποστολής από τη Βεγγάζη, δήλωσε πως «δεν γνωρίζαµε ποιοι ήταν οι άνθρωποι απέναντί µας», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί πως η αιτία για τη µη διενέργεια των συνοµιλιών ήταν η ελλιπής προετοιµασία της συνάντησης.
* Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Ιουλίου
Content Original Link:
" target="_blank">