EKO Ράλλυ Ακρόπολις: Ο αγώνας που έφτασε τους αστέρες του WRC στα όριά τους
Τα αγωνιστικά rallycars δεν διαθέτουν σύστημα κλιματισμού. Κάθε άλλο – ο τρόπος που είναι σχεδιασμένο το σύστημα εξάτμισης των σύγχρονων Rally1 αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην καμπίνα τους.
Ο οδηγός και ο συνοδηγός του μπορούν να φέρουν έως και 3 λίτρα νερού στα αποκαλούμενα ‘camel bags’ και στο τέλος κάθε Ειδικής έχουν πρόσβαση σε νερό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ζέστης προκύπτει σε τεχνικές Ειδικές, όπου η χαμηλή ταχύτητα δεν επιτρέπει να εισέλθει πολύς εξωτερικός αέρας στην καμπίνα – και αφορά, σύμφωνα με τον Κάλε Ροβάνπερα, στην υπερθέρμανση του κεφαλιού του οδηγού και του συνοδηγού. Ακόμα και στις απλές διαδρομές, συμπλήρωσε ο Σεμπαστιάν Οζιέ, ο αέρας είναι σαν να σε φυσάει πιστολάκι για τα μαλλιά.

Στο αποκορύφωμα της ζέστης των προηγούμενων ημερών, την Παρασκευή (27/6) με 37° Κελσίου οι αγωνιζόμενοι του Ακρόπολις κλήθηκαν να καλύψουν επτά Ειδικές Διαδρομές με ένα μόνο ενδιάμεσο απομακρυσμένο Σέρβις στο Λουτράκι, σε μία ημέρα που κάλυψαν 500 km και η πρώτη ΕΔ ξεκίνησε στις 7:28 το πρωί ενώ η τελευταία στις 7:31 το βράδυ.
“Ήταν απίστευτα ζεστά και εξαντλητικά οδηγώντας το αυτοκίνητο, αλλά τα καταφέραμε” δήλωσε ο Σεμπαστιάν Οζιέ. “Προσπαθούσαμε να δροσιστούμε κάθε φορά που βρίσκαμε σκιά. Σταματούσαμε κάτω από δέντρα στις απλές διαδρομές, απλά για να πάρουμε λίγη ανάσα. Αλλά ακόμα και τότε, ένιωθες σαν να έχεις ένα πιστολάκι μαλλιών να φυσά στο πρόσωπό σου όλη την ημέρα.
Δεν ένιωσα ότι χάνω τη συγκέντρωσή μου, αλλά πραγματικά θα ήθελα να ξέρω πόσα λίτρα νερό ήπιαμε σήμερα. Πριν από την τελευταία Ειδική είχα αρκετά δυνατό πονοκέφαλο, αλλά ευτυχώς σε μια ανασυγκρότηση πήρα κάτι για να με βοηθήσει να αντέξω μέχρι το τέλος”, πρόσθεσε ο Γάλλος.

Μιλώντας πριν από τον αγώνα, ο Γάλλος οκτώ φορές πρωταθλητής του WRC είχε πει, για το θέμα των υψηλών θερμοκρασιών του αγώνα: “Θυμάμαι ένα ράλι στην Ιορδανία που ήταν πολύ ζεστό, αλλά όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα που έχεις στις ειδικές. Αν οι ειδικές είναι τεχνικές, τότε είναι πολύ δύσκολο, διότι είναι πολύ λίγος ο αέρας που μπαίνει στην καμπίνα και αυτό σε κουράζει αφάνταστα.
Προφανώς, κανείς δεν έχει κλιματισμό και κάποιες φορές ο αέρας που μπαίνει μοιάζει με τον αέρα που φυσάει ένα πιστολάκι μαλλιών. Δεν υπάρχουν θαύματα που μπορείς να κάνεις. Αν υπήρχαν περισσότερα ράλι σαν αυτό, τότε οι ομάδες θα σκέφτονταν σοβαρά να βάλουν κλιματισμό στα αυτοκίνητα”.

Μετά από δύο κλαταρίσματα την Παρασκευή, που του στέρησαν τις φετινές του ελπίδες για την τρίτη του νίκη στο Ακρόπολις, ο Τιερί Νεβίλ επίσης παραδέχτηκε ότι η μέρα ήταν οριακή. “Ήταν πραγματικά σκληρό. Ήμουν διψασμένος συνέχεια και δεν είχα αρκετά υγρά. Δεν ένιωθα καλά στο αυτοκίνητο.
Δεν έφαγα τίποτα στο μεσημεριανό σέρβις, γιατί έπρεπε να δουλέψουμε πάνω στο αυτοκίνητο μέσα στον ήλιο. Όλα μαζί -η απογοήτευση, η κούραση, η έλλειψη φαγητού και υγρών- σε φτάνουν στα όρια”, τόνισε ο Βέλγος.

Ο Κάλε Ροβάνπερα, συνηθισμένος σε πιο δροσερές συνθήκες τα καλοκαίρια στη Φινλανδία, συμπλήρωσε: “Έχουμε μόνο τρία λίτρα στο camel bag και λίγο νερό μετά τις Ειδικές, τα πίνεις όλα αλλά ποτέ δεν είναι αρκετά. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μείνουμε πλήρως ενυδατωμένοι.
Ακόμα και στις απλές διαδρομές ιδρώνεις συνέχεια. Δεν είναι ότι είναι τόσο πιο δύσκολο σωματικά, αλλά απλά δεν έχουμε αρκετό αέρα μέσα στο αυτοκίνητο και ο εγκέφαλος αρχίζει και ‘λιώνει’ μέσα στο κράνος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το κεφάλι μας υπερθερμαίνεται απίστευτα”.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της Hyundai Motorsport, Συρίλ Αμπιτεμπούλ, επεσήμανε ότι οι συνθήκες καύσωνα ήταν πολύ δύσκολες όχι μόνο για τα πληρώματα, αλλά και για τους μηχανικούς των ομάδων.
“Μερικοί ήταν ήδη στο remote service [στο Λουτράκι] από τις 4:15 το πρωί για να πιάσουν καλή θέση, γιατί είναι απαιτητικό και πρέπει να εξασφαλίσεις τον χώρο σου. Είναι λίγο σαν να πηγαίνεις στην παραλία και να στρώνεις την πετσέτα σου για να κρατήσεις θέση”, είπε ο Γάλλος.
“Έμειναν εκεί όλη την ημέρα κάτω από τον ήλιο. Ήταν πραγματικά σκληρό γι’ αυτούς. Αξίζουν τεράστια αναγνώριση. Δεν μπορώ να πω ότι πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, γιατί πραγματικά δεν βλέπω πώς θα μπορούσαμε. Είναι όμως σημαντικό ως κοινότητα να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται”, πρόσθεσε.

Καθώς οι αγωνιζόμενοι διέθεταν τα ειδικά ψυχόμενα γιλέκα, -βάσει αυτού που επεσήμανε ο Ροβάνπερα- η Hyundai εξέλιξε και ένα ειδικό σύστημα που αντλεί αέρα από την οροφή και τον μεταφέρει με σωληνώσεις στο εσωτερικό του κράνους του οδηγού και του συνοδηγού.
Το σύστημα αυτό δοκιμάστηκε πριν το Ράλι Σαφάρι, και χρησιμοποιήθηκε από τη Hyundai αυτό το τριήμερο στη χώρα μας. “Είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιώ και ουσιαστικά είναι αέρας από το εξωτερικό που περνάει μέσα από μερικές τρύπες στο κράνος. Το δοκίμασα στις δοκιμές και δούλεψε για μένα”, εξήγησε ο Αντριέν Φουρμό.

“Κάποιοι οδηγοί το προτιμούν, κάποιοι όχι. Η ομάδα προσπάθησε να προστατεύσει και το παρ-μπριζ του αυτοκινήτου, αλλά στο τέλος, όταν έχεις 40 βαθμούς έξω και ήλιο, ό,τι και να κάνεις, το αυτοκίνητο θα είναι καμίνι. Αν έχει 40 έξω, θα έχει 70 μέσα και ίσως και παραπάνω.
Η ζέστη είναι το μεγάλο θέμα του αγώνα. Όταν έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε ανάμεσα στις ειδικές, θα προσπαθήσω να το κάνω στη σκιά κάτω από τα δέντρα. Πρέπει να μείνουμε ενυδατωμένοι, θα πίνουμε συνέχεια. Μου άρεσε που μετά το shakedown υπήρχε πολύ νερό διαθέσιμο, αυτό ήταν θετικό”, κατέληξε ο Γάλλος.
Content Original Link:
" target="_blank">