Άμεση παρέμβαση της ΕΕ για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Σοβαρή ανησυχία για τον κτηνοτροφικότομέα στην Ελλάδα εκφράζουν οι ευρωβουλευτέςτου ΠΑΣΟΚ, με κοινή ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκτεταμένη εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έχει προκαλέσει 609 επιβεβαιωμένες εστίες, πλήττοντας καίριες περιοχές παραγωγής και απειλώντας τόσο τη βιωσιμότητα του κλάδου όσο και την εθνική παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν άμεσες, αποτελεσματικές παρεμβάσεις από την ΕΕ και εγείρουν ερωτήματα για τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες της ελληνικής κρατικής διαχείρισης της κρίσης.
Τα παραπάνω θέτουν στην Ευρωβουλή με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚΓιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου και Νίκος Παπανδρέου.
Πιο αναλυτικά, σημειώνουν στην ερώτησή τους ότι από το 2024, «ο κτηνοτροφικός τομέας της Ελλάδας αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση, λόγω της εκτεταμένης εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 609 εστίες, σε κρίσιμες παραγωγικές περιφέρειες της χώρας, θέτοντας τη βιωσιμότητα του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας σε σοβαρό κίνδυνο».
Σε άμεσο κίνδυνο και η παραγωγή φέτας
Επίσης, τονίζουν, «σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται και η εθνική παραγωγή φέτας ΠΟΠ, ενός προϊόντος με υψηλή εξαγωγική αξία και σημαντικό μερίδιο στις ευρωπαϊκές αγορές. Εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις έχουν τεθεί εκτός παραγωγής λόγω υγειονομικών περιορισμών με αποτέλεσμα την έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος».
Καταγγέλλουν δε την κυβέρνηση ότι «παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, παρουσιάζει μειωμένα αντανακλαστικά. Ελλιπή μέτρα περιορισμού και εκρίζωσης της νόσου, ανεπάρκεια του συστήματος σήμανσης και καταγραφής ζώων, σοβαρές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων, και αδυναμία επιβολής ελέγχων στις διακινήσεις ζώων».
Οι τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ρωτούν την Κομισιόν, «παρακολουθείται η εξέλιξη της επιδημίας ευλογιάς στην Ελλάδα; Έχει ληφθεί επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές τόσο για τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί όσο και για την αποτελεσματικότητα τους; Αν ναι, πώς αξιολογείται η διαχείριση της πανδημίας; Έχουν εφαρμοστεί όλες οι απαραίτητες ενωσιακές υποχρεώσεις;»
Ακόμη, «έχουν κινητοποιηθεί ή προγραμματιστεί ευρωπαϊκοί πόροι στήριξης για την ανάσχεση της κρίσης; Θεωρείται επαρκής η απορρόφησή τους από την Ελλάδα; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να εξεταστεί η παροχή ευελιξίας στα κριτήρια ευρωπαϊκών ενισχύσεων προς του πληγέντες κτηνοτρόφους, για να καταστεί εφικτή η πραγματική στήριξή τους;».
Content Original Link:
" target="_blank">