''Πονοκέφαλος'' η απλησίαστη φοιτητική στέγη: Πού φτάνουν τα ενοίκια στις φοιτητουπόλεις - Μηδενική η προσφορά κατοικιών κοντά στα 300 ευρώ
Απλησίαστη έχει καταστεί η φοιτητική στέγη στην Αττική, αλλά και σε άλλες δηµοφιλείς φοιτητικές περιοχές, µε τις ζητούµενες τιµέςενοικίασηςνα έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία τρία χρόνια. Τα ενοίκια για µικρά διαµερίσµατα έως 50 τ.µ. -κατάλληλα για φοιτητές- ξεπερνούν κατά κανόνα τα 400 ή και 500 ευρώ, ενώ στις περισσότερες περιοχές η προσφορά κατοικιών µε ζητούµενο µίσθωµα κάτω των 300 ευρώ έχει πρακτικά εξαφανιστεί. Το φαινόµενο είναι έντονο ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά επεκτείνεται και στα δυτικά, τα νότια και τα βόρεια προάστια, ενώ η εικόνα δεν είναι διαφορετική στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε: Αντίστροφη μέτρηση για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοι οι δικαιούχοι και ποια τα ποσά
Φοιτητική στέγη: 7 στα 10 διαµερίσµατα έχουν ζητούµενο µίσθωµα άνω των 500 ευρώ στην Αττική
Στο κέντρο της Αθήνας, το 92,5% των διαµερισµάτωνέως 50 τ.µ. που διατίθενται προς ενοικίαση κοστολογούνται πάνω από τα 400 ευρώ - ένα ποσοστό που βαίνει αυξανόµενο, καθώς το 2024 ήταν 86,6%. Πλέον, 7 στα 10 διαµερίσµατα έχουν ζητούµενο µίσθωµα άνω των 500 ευρώ, ενώ το 40% ξεπερνά τα 600 ευρώ και το 20% κινείται άνω των 700 ευρώ, ανεξαρτήτως παλαιότητας. Οι γκαρσονιέρες µε µίσθωµα έως 300 ευρώ εντοπίζονται µόνο σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, η Οµόνοια και ο Σταθµός Λαρίσης και σχεδόν αποκλειστικά πρόκειται για ακίνητα παλιά, µη ανακαινισµένα και ελάχιστων τετραγωνικών.
Ακόµα και στα δυτικά προάστια -παραδοσιακή επιλογή για φοιτητές λόγω χαµηλότερων τιµών, αλλά και του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής- η κατάσταση έχει µεταβληθεί σηµαντικά. Στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στον Κολωνό και στα Σεπόλια το 78% των διαθέσιµων κατοικιών έως 50 τ.µ. έχει ζητούµενο µίσθωµα άνω των 400 ευρώ. Το 40% ξεπερνά τα 500 ευρώ και το 20% κινείται άνω των 600 ευρώ. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν λίγες επιλογές µεταξύ 300 και 400 ευρώ, πρόκειται κυρίως για παλαιές κατασκευές χωρίς ανακαινίσεις, µακριά από σταθµούς µέσων σταθερής τροχιάς.
Στα νότια προάστια, η εικόνα είναι ακόµη πιο αποθαρρυντική. Στην Καλλιθέα, η οποία µέχρι πρότινος προσέφερε λύσεις σε φοιτητές λόγω της εγγύτητας µε εκπαιδευτικά ιδρύµατα και της συγκοινωνιακής της σύνδεσης, το 72,6% των διαθέσιµων ακινήτων ξεπερνά τα 500 ευρώ. Μόλις µία στις 10 κατοικίες κυµαίνεται µεταξύ 400 και 450 ευρώ, ενώ ακίνητα κάτω των 300 ευρώ δεν υπάρχουν πλέον. Σε περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο και η Νέα Σµύρνη οι φοιτητικές κατοικίες κοστολογούνται κατά µέσο όρο πάνω από 600 ευρώ τον µήνα.
Στα βόρεια προάστια -σε Χολαργό, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι και Κηφισιά- το 90% των διαθέσιµων κατοικιών έως 50 τ.µ. διατίθενται µε ζητούµενο µίσθωµα άνω των 500 ευρώ, και περίπου οι µισές εξ αυτών ξεπερνούν τα 700 ευρώ. Ακόµα και σε περιοχές όπως το Γαλάτσι ή τα Ανω Πατήσια, που θεωρούνται σχετικά πιο προσιτές, οι τιµές έχουν αυξηθεί σηµαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως για τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε σταθµούς Μετρό ή έχουν ανακαινιστεί. Η εικόνα στον Πειραιά ακολουθεί την ίδια ανοδική πορεία. Το 2025 το 65,96% των διαθέσιµων προς µίσθωση κατοικιών έως 50 τ.µ. έχουν ζητούµενο µίσθωµα άνω των 500 ευρώ - όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ήταν µόλις 11,76%. Η διαθεσιµότητα κατοικιών µε ενοίκιο έως 300 ευρώ είναι πλέον µηδενική, ενώ µόνο 1 στις 10 κατοικίες εντάσσεται στο εύρος 400-450 ευρώ.

Ανησυχητική η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη
Αντίστοιχα ανησυχητική είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδόν 7 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.µ. έχουν ζητούµενο µίσθωµα άνω των 400 ευρώ. Το 30% αυτών ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ µόλις το 4,75% των ακινήτων διατίθενται µε µίσθωµα έως 300 ευρώ - ποσοστό αισθητά µειωµένο σε σχέση µε το 11,3% του 2023. Στις πιο κεντρικές και δηµοφιλείς φοιτητικές περιοχές, όπως ο Αγιος ∆ηµήτριος, η Κάτω Τούµπα, η Ανω Πόλη, η Ροτόντα και η Αγία Τριάδα, τα ακίνητα µε µίσθωµα έως 300 ευρώ είναι κατά κανόνα πολύ µικρής επιφάνειας (20-25 τ.µ.), σε πολυκατοικίες του ’70 ή του ’80, αλλά συχνά ανακαινισµένα. Λίγο περισσότερες επιλογές προσφέρει η περιοχή του Βαρδάρη, µε σχετικά µεγαλύτερα και νεότερα ακίνητα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 300 ευρώ.
Η αυξηµένη ζήτηση, η περιορισµένη προσφορά, οι ανακαινίσεις που φέρνουν υψηλότερα ενοίκια, αλλά και η επίδραση της βραχυχρόνιας µίσθωσης συνθέτουν µια εικόνα που καθιστά τη φοιτητική διαβίωση δυσπρόσιτη. Οι διαθέσιµες κατοικίες µε µίσθωµα έως 300 ευρώ είναι ελάχιστες - και όσες υπάρχουν απαιτούν συµβιβασµούς σε µέγεθος, τοποθεσία ή ποιότητα. Η ανάγκη για οργανωµένες πολιτικές στήριξης της φοιτητικής στέγης και δηµιουργίας νέων κατοικιών µε κοινωνικά κριτήρια καθίσταται πλέον επιτακτική.
Στην Κρήτη, ιδιαίτερα στο Ηράκλειο και τα Χανιά, καταγράφονται οι υψηλότερες τιµές, µε µέσο κόστος περίπου 17 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο
Στην Κρήτη, ιδιαίτερα στο Ηράκλειο και τα Χανιά, καταγράφονται οι υψηλότερες τιµές, µε µέσο κόστος περίπου 17 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο. Τα studios και οι γκαρσονιέρες από 25 έως 50 τ.µ. κοστίζουν από 500 έως και 650 ευρώ τον µήνα, κυρίως λόγω της µεγάλης ζήτησης σε πόλεις µε τουριστικό χαρακτήρα, αλλά και τη δυναµική αγορά βραχυχρόνιας µίσθωσης. Στην Πάτρα, όπου η φοιτητική ζωή είναι έντονη και η προσφορά κατοικιών µεγαλύτερη, οι τιµές κινούνται σε πιο προσιτά επίπεδα – από 330 έως 700 ευρώ, µε µέσο όρο τα 11 ευρώ/τ.µ., ανάλογα µε την κατάσταση και την εγγύτητα στο κέντρο ή το Πανεπιστήµιο. Στα Ιωάννινα, η αγορά φοιτητικής στέγης χαρακτηρίζεται από µεγάλη διακύµανση, δηλαδή µικρά, παλαιότερα διαµερίσµατα διατίθενται από 340 ευρώ, ενώ πιο σύγχρονες ή ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες φτάνουν ακόµα και τα 650 ευρώ, ιδιαίτερα κοντά στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων. Συνολικά, η Κρήτη παραµένει η ακριβότερη επιλογή, ενώ Πάτρα και Ιωάννινα προσφέρουν µεγαλύτερο εύρος τιµών και περισσότερες ευκαιρίες για οικονοµικά διαθέσιµα σπίτια, αν και η αυξηµένη ζήτηση ανεβάζει σταδιακά τις τιµές σε όλες τις πόλεις.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">