Το πιο πρόωρο μωρό του κόσμου γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια
Αν ένα μωρό που γεννιέται πριν την 37η εβδομάδα κύησης, θεωρείται πρόωρο, τότε ο μικροσκοπικός Νας Κιν έσπασε κάθε ρεκόρ.
Το μωρό που γεννήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μόλις στην 21η εβδομάδα κύησης, έσβησε το πρώτο κεράκι της ζωής του και μεταξύ των δώρων του, ήταν και ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες προωρότητας.
Γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 2024, 133 ημέρες νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και ζύγιζε μόλις 283 γραμμάρια — περίπου το μέγεθος ενός σαπουνιού.

Τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του τούς πέρασε μακριά από τη μαμά του, στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Stead Family Children’s Hospital της Αϊόβα. Την οικογενειακή θαλπωρή του σπιτιού άρχισε να τη ζει από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν τον υποδέχτηκαν επιτέλους σπίτι οι γονείς του, Μόλι και Ράνταλ Κιν.
«Ο Νας έχει πολύ έντονη προσωπικότητα. Είναι ένα χαρούμενο μωρό», δήλωσε η Μόλι Κιν, προσθέτοντας ότι κοιμάται σχεδόν όλη τη νύχτα από τότε που γύρισε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. «Λόγω του χρόνου που πέρασε στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, θα περίμενε κανείς να είναι πιο ευαίσθητος και ευάλωτος. Όμως δεν είναι έτσι. Είναι ένα πολύ αποφασιστικό, περίεργο αγοράκι, που χαμογελάει συνεχώς».

Ο Νας είναι μεταξύ του ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού εξαιρετικά πρόωρων νεογνών που καταφέρνουν να επιβιώσουν χάρη σε ειδικές αγωγές.
Συμπληρώνοντας τον πρώτο χρόνο ζωής του, το Guinness World Records ανακήρυξε τον Νας ως το πιο πρόωρο μωρό στον κόσμο – αφού ξεπέρασε κατά μία ημέρα τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ που είχε γεννηθεί το 2020 στην Αλαμπάμα.
Περιπέτεια μηνών
Οι γονείς της Νας είχαν ήδη βιώσει τη συντριβή της απώλειας ενός μωρού, όταν η πρώτη εγκυμοσύνη της Μόλι κατέληξε σε αποβολή. Ηταν τότε που έμαθε πως έπασχε από μία ιατρική πάθηση, η οποία θα δυσχέραινε την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης. Ενώ οι νεαροί γονείς ανησυχούσαν και για τον Νας, κατά τον προγενετικό έλεγχο της 20ης εβδομάδας ενημερώθηκαν πως η Μόλι είχε διαστολή δύο εκατοστών.
Καθως οι γιατροί συνήθως δεν εφαρμόζουν μέτρα διάσωσης σε νεογνά πριν από την 22η εβδομάδα κύησης, λόγω υψηλής θνητότητας, η Μόλι και ο σύζυγός της απευθύνθηκαν στη μονάδα νεογνών του Stead Family Children’s Hospital που εφάρμοζε μέτρα διάσωσης σε μωρά που γεννιούνταν την 21η εβδομάδα κύησης.
Με ιατρική βοήθεια οι γιατροί κατάφεραν να καθυστερήσουν για μερικές ημέρες τον τοκετό, ώστε να εμπίπτει στο χρονικό όριο της 21ης εβδομάδας.

Ακολούθησε ένας αγωνιώδης μήνας κατά τον οποίο ολόκληρη ιατρική ομάδα έκανε αγώνα δρόμου για να κρατήσει τον Νας ζωντανό και υγιή.
«Ένα από τα πράγματα που παρατήρησα στους γιατρούς ήταν ότι ήταν πολύ ήρεμοι», θυμάται η νεαρή μητέρα. «Ποτέ δεν τους είδες να αγχώνονται ή κάτι τέτοιο. Και έτσι μάθαμε να τους παρακολουθούμε. Και αν οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεν πανικοβάλλονταν, δεν υπήρχε λόγος να πανικοβληθούμε κι εμείς».
Η δρ. Μαλίντα Σέφερ, η μαιευτήρας που έφερε στον κόσμο τον Νας λίγες ώρες μετά την συμπλήρωση των 21 εβδομάδων, περιέγραψε τη γέννησή του ως μια νέα πρόκληση στο πεδίο της εμβρυολογίας και της μαιευτικής. Η ίδια δεν έκρυψε από τους Κιν τους κινδύνους που ενείχε η πρόωρη γέννηση του γιου τους – από σοβαρές ιατρικές επιπλοκές έως και θάνατο.

Παρά τις λίγες επιπλοκές και αναπτυξιακές καθυστερήσεις που είναι συνηθισμένες σε παιδιά που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα, η πρόοδός του ήταν εντυπωσιακά καλή.
Πλέον, ενός έτους και κάτι ημερών, ο Νας είναι ένα χαρούμενο μωρό που παρά το οξυγόνο και τη σίτιση μέσω σωλήνα που λαμβάνει, προσπαθεί να μπουσουλήσει και να σταθεί στα δύο του πόδια.
Πηγή: Associated Press
Content Original Link:
" target="_blank">