Τα αγκάθια του deal στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση την Κυριακή, με το ύψος των δασμών να φτάνει το 15% στις περισσότερες εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ – δηλαδή στο μισό από το αρχικά απειλούμενο ποσοστό – και αποτρέποντας μια μεγαλύτερη εμπορική σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσαν τη συμφωνία στο πολυτελές γήπεδο γκολφ του Τραμπ στη δυτική Σκωτία, έπειτα από μια συνάντηση μίας ώρας που ξεκλείδωσε τη δύσκολη συμφωνία ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία αντανακλά βασικά σημεία της προκαταρκτικής συμφωνίας που είχαν συνάψει οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία, αλλά όπως και εκείνη, αφήνει ανοιχτά πολλά ζητήματα, όπως οι δασμοί στα αλκοολούχα ποτά, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει αγορές ευρωπαϊκών ενεργειακών προϊόντων αξίας 750 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια και «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» σε εξοπλιστικά προγράμματα. Αυτό πιθανότατα αποτελεί θετική εξέλιξη για πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Airbus, η Mercedes-Benz και η Novo Nordisk, εφόσον όλα τα σημεία της συμφωνίας τηρηθούν.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαιρέτισε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι αποφεύχθηκε μια εμπορική σύγκρουση που θα έπληττε σοβαρά τη γερμανική εξαγωγική οικονομία και κυρίως τον μεγάλο κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας. Οι Γερμανοί κατασκευαστές VW, Mercedes και BMW ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από τον δασμό 27,5% των ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων. Παρά ταύτα, ο βασικός δασμός του 15% εξακολουθεί να θεωρείται υψηλός σε σχέση με τις αρχικές ελπίδες της Ευρώπης για μια συμφωνία μηδενικών δασμών.
Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μπερντ Λάνγκε, πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι οι δασμοί είναι ανισοβαρείς και πως η μεγάλη ευρωπαϊκή επένδυση που προορίζεται για τις ΗΠΑ θα έχει πιθανότατα κόστος για το ίδιο το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Τραμπ διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει τους δασμούς στο μέλλον, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν τηρήσουν τις επενδυτικές τους δεσμεύσεις.
«Πολιτική συμφωνία»
Το ευρώ ενισχύθηκε κατά περίπου 0,2% έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του γιεν μέσα σε μία ώρα από την ανακοίνωση της συμφωνίας. Ο Κάρστεν Νίκελ, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Teneo, χαρακτήρισε τη συμφωνία «απλώς μια πολιτική συμφωνία υψηλού επιπέδου», που δεν αντικαθιστά μια λεπτομερώς διαπραγματευμένη εμπορική συμφωνία: «Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί τον κίνδυνο διαφορετικών ερμηνειών στην πορεία, όπως φάνηκε αμέσως μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ιαπωνίας».
Αν και ο δασμός εφαρμόζεται στα περισσότερα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών και των φαρμάκων, υπάρχουν εξαιρέσεις.
Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν σε ισχύ τον δασμό 50% στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η φον ντερ Λάιεν πρότεινε να αντικατασταθεί αυτός ο δασμός με ένα σύστημα ποσοστώσεων, ενώ ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για το θέμα.
Από την πλευρά της, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν δασμοί από καμία πλευρά στα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους, σε ορισμένες χημικές ουσίες, σε συγκεκριμένα γενόσημα φάρμακα, στον εξοπλισμό ημιαγωγών, σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα, φυσικούς πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες. «Θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε περισσότερα προϊόντα στη λίστα αυτή», είπε, προσθέτοντας ότι οι δασμοί στα αλκοολούχα ποτά παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο δασμός στα εμπορικά αεροσκάφη θα παραμείνει προς το παρόν στο μηδέν και ότι οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν από κοινού τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αμερικανικής επανεξέτασης, σημειώνοντας ότι υπάρχει «αρκετά καλή πιθανότητα» να συμφωνηθεί χαμηλότερος δασμός από 15%. Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της επανεξέτασης.
Νίκη για τον Τραμπ
Η συμφωνία παρουσιάζεται ως νίκη για τον Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία και να μειώσει τα μακροχρόνια εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ. Έχει ήδη καταλήξει σε παρόμοιες προκαταρκτικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ, αν και η κυβέρνησή του δεν πέτυχε τον στόχο των «90 συμφωνιών σε 90 ημέρες».
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ΕΕ συμφώνησε να μειώσει τα μη δασμολογικά εμπόδια για αυτοκίνητα και ορισμένα αγροτικά προϊόντα, αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι λεπτομέρειες των προτύπων αυτών παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.
«Να θυμάστε, η οικονομία τους είναι 20 τρισ. δολάρια … είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από της Ιαπωνίας», είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε ενημέρωση. «Η ευκαιρία να ανοίξουμε την αγορά τους είναι τεράστια για τους αγρότες μας, τους αλιείς μας, τους κτηνοτρόφους μας, τα βιομηχανικά μας προϊόντα, όλες μας τις επιχειρήσεις».
Ο Τραμπ έχει κατά καιρούς επιτεθεί στην ΕΕ, λέγοντας ότι «δημιουργήθηκε για να εκμεταλλεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες» στο εμπόριο. Έχει εκφράσει επί χρόνια την οργή του για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ, που το 2024 ανήλθε σε 235 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η ΕΕ επισημαίνει το πλεόνασμα των ΗΠΑ στις υπηρεσίες, που, όπως λέει, εξισορροπεί εν μέρει το έλλειμμα αυτό.
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι οι δασμοί του αποφέρουν «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» έσοδα στις ΗΠΑ, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων για αύξηση του πληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι τις 12 Ιουλίου, ο Τραμπ είχε απειλήσει με την επιβολή δασμού 30% στις εισαγωγές από την ΕΕ από 1η Αυγούστου, μετά την αποτυχία εβδομάδων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής εμπορικής συμφωνίας.
Η ΕΕ είχε προετοιμάσει αντίμετρα ύψους 93 δισ. ευρώ (109 δισ. δολαρίων) σε αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση που δεν κατέληγαν σε συμφωνία για την αποφυγή των δασμών.
Content Original Link:
" target="_blank">